• BiroAndras
    "Az jött ki, hogy icipicivel volt a szignifikáns szint fölött."
    Ez nem így működik. A szignifikancia szint egy szám, ami megmondja, hogy mennyire valószínű, hogy véletlen az eredmény. Tehát mondjuk kijöhet az, hogy 50%, ami nem túl jó. Ha mondjuk 1%, az már valami. Amiről én olvastam, annál 0.001% volt, ami nagyon jó. De ez nem azt jeleni, hogy mennyire erős az effektus, hanem azt, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy az eredmény véletlen, és nem egy valós jelenség.

"Linket nem tudok, keresgélj egy kicsit, ha érdekel."
    Ha lenne erre időm...

""Volt már nem egyszer, hogy nem a vezéralakoknak lett igazuk, és új vezérek lettek."
    Hát éppen ezt akarják elkerülni a mostaniak! Gondolod, hogy majd önként mennek az utcára? (De legalábbis maguktól lemondanak a támogatásokról, az őket felmagasztaló tiszteletről, stb.)"
    Úgy látom, alapvetően hibás elképzelésed van a tudósokról. Akik kikerülnek az élvonalból, azok se kerülnek az utcára, és nem is lövik főbe őket egy sötét sikátorban. Általában jól fizető egyetemi állás, akadémiai tagság, megbecsülés, és tisztelet jár mindenkinek, aki letett valamit az asztalra. És miből gondolod, hogy a mostani vezető tudósok valami világméretű titkos összeesküvést szőnek a saját fiatalabb kollégáik ellen? Ez már csak azért is baromság, mert ma is a fiatalabbak érik el a látványos eredményeket, melyek gyakran elődeik elméleteivel kerülnek összeütközésbe.

"Nem azokat, hanem a parajelenségeket (mármint rokon területek). Ha parajelenségek lehetnek, a babonáknak is lehet alapjuk. Ne mondd, hogy nem érted ennek a logikáját."
    Értem én. Csakhogy ezzel is következetlen vagy. A para- és szomszédos jelenségek egy kis részét igaznak gondolod, a maradékkal szemben pedig pontosan ugyanúgy viselkedsz, mint az "ősmaterialisták". Különben is a babonák és a parajelenségek közt nincs éles határ. Pl. az asztrológia, a tenyérjóslás, stb. nem sorolhatók be egyértelműen.

"Ez a klaszikus fizikához volt elég. A többihez már gyakorlati kísérletezgetés is kellett."
    A papírt és ceruzát pontosan a kísérletekhez használják. A legalapvetőbb, és ma is rendszeresen használt kísérleti elrendezés az, hogy valaki képeket/ábrékat nézeget, a másik meg megpróbálja lerajzolni/kiválasztani a megfelelőt. Ehhez nem kellenek hi-tech berendezések.
    És az alternatív gyógyászat technikái is több száz, sőt néha több ezer évesek.

"Olyan alapon, hogy szoktam néha még hallani ezt a magyarázatot, de sosem úgy, mint bizonyított elmélet."
    Akkor nézz utánna jobban. Pl. az említett könyvben. Vagy szinte bármelyik modern pszichológiával foglalkozó könyvben. De még a bűvészetről szóló könyvekben is olvashatsz ilyenekről.

Kis olvasnivaló : http://terebess.hu/keletkultinfo/rdawkins3.html

"Általában elfogadom, de azok extrapolációit (amik már nem bizonyítottak), azokat már nem. Te meg igen. Hitkérdés."
    Én folyamatosan azt mondogatom, hogy csak a bizonyított dolgokat fogadom el. Ellenben te képviselsz gyakran olyan álláspontot, ami legjobb esetben is az "elégtelen bizonyítékok" kategóriába esik.