A WAREZT KÉRETIK MELLŐZNI!

• NEXUS6
    Akor írok most egy kis tapasztalatot.

Az 1.52-höz írt Realism modot tesztelgetem monarch szinten (most tényleg az a szint;)
    Az előző játéknál alkalmazott stratégiám itt is bejött, bár a mod elég durván visszaveszi a fejlődést, de azért most is beiindulni látszik a dolog.

Egy jó ezer évvel később tudok csak igazán szemét módon terjeszkedni. Most vagyok 1250 körül. Korábban a lovagokra, majd a lovasságra ráhajtva erős katonai fejlődést tudtam produkálni.
    Minek után még korábban néhány várossal a római légiósaim segítségével kiegészítettem a birodalmamat, kénytelen voltam a játékban vezető Frigyesnek neki menni (egyszerűen útban volt!). Volt egy próbálkozásom arra nézve, hogy a légiós sereget ráküldöm, aztán majd ha jönnek a fejlettebb egységek akkor azokkal folytatom. Nos ez most sem jött be.
    Végül egy napi próbálkozás után feladtam, mert rájöttem, hogy nem jó ötlet ha beáldozom az egységeimet az első 2 városánál, mert akkor nem lesz senki aki felfogjon egy ellentámadást, és akkor még hol van a többi városa! Ezért azt az időt amit, amúgy is csak piszmogással töltöttem volna a visszatöltés után (bocs;) értelmesebben használtam fel.
    Összegyűjtöttem annyi lovagot és katapultost, hogy ne legyen semmilyen gondom egy város védelmével. Ezt segítette az is hogy hiába ez a Frigyes gyerek vezette az éremtáblázatot, még nálam is elmaradottabb volt technikailag, ha nem is sokkal.
    Szal olyan 1100 körülre megsemmisítettem. Még egy jó száz év kellett, hogy a benyelt városokat megeméssze a birodalmam és valami értelmes képet mutassanak.

És ekkor jött az újabb probléma!
    A jólfejlett német városok korábban igen csak elnyomták a kontinens partvidékén tanyázó 2 indián népcsoporthoz tartozó városokat. A német birodalom összeomlásakor ezek a jól megművelt területeken kultúrálisan hízásnak indultak. Na most az a tény, hogy a program a német birodalom megsemmisülésével minden az új városaimban többséget alkotó "kisebbségit" a közelben levő indiánok szerint minősített át németből aztékká, kultúrálisan igen csak bezavart.
    Ráadásul ez a Montezuma srác is neki állt erősködni. Szal megint csak összeveszés lesz!
    Most a nacionalizmus-military tradition-gunpowder hármasra rágyúrva sikerült "halálos fegyvert" kovácsolni a lovasság alakjában. Akiket az ágyúkkal felupgrédelt egységeim támogatnak a városok ostromakor.
    Közben a progi még 1-2 bónuszt is bedobott többek között egy nagypróféta személyében, akinek segítségével a költségvetést sikerült egyensúlyba hoznom. A Tadzsmahal is jókor indította meg az első aranykoromat.
    Eddig a háború alatt, a városok elfoglalása igen csak jól hozott a konyhára. Városonként átlagban olyan 600 pénzt kaptam. Ebből a háború alatt viszonylag magasan tudtam tartani a kutatást még úgy is hogy folyamatosan 60-90 pénz minuszom volt körönként! A háború végével viszont az "összekuporgatott" 3000 pénzem szépen fogyásnak indult. Szal épp jókor jött a próféta, aki felépítette a konfúciánus pagodát (vagy mifenét) és most már rendesen tejelnek a városok. A 3000 pénzt meg elköltöttem az egységeim ápgrédelésével, sajna még nem is volt teljesen elég. Közben rájöttem, hogy az orosz Nagy Pétert is meg fogom tudni fejni. A Militari tradition eladásával még jó néhány ezrest kapok, amivel a többi egységemet is feltápolom.
    Közben szép lassan átvettem a vezetést is a ponttáblázaton.
    Ma még csináltam egy próbatámadást, nem könnyű eset ez az azték gyerek, de most látom mi a fő csapásirány.

Szal a lényeg, hogy akkor én is mondjak okosat:
    1. A háború igen csak jól hoz a konyhára!;)))
    2. De nem szabad értelmetlen toszogatásba bocsátkozni. Össze kell gyűjteni 2-3 nagyobb sereget és gyorsan, minnél hatékonyabban lerohanni az ellent. Közben hátulról folyamatosan gyártani az utánpótlást a veszteségek pótlására, meg az új városok helyőrségének.