A WAREZT KÉRETIK MELLŐZNI!
-
Nekem már volt úgy, hogy pont a háború előtti körben mentettem (előte meg vagy 20 körig nem), tehát volt lehetőségem visszatölteni még béke állapotba. És bármit próbáltam csinálni, nem tudtam elkerülni, hogy a következő körben háború legyen. Pedig még cseréltem is vele, még a vallását is felvettem, hogy rendesen plusszos legyen a diplomácia, de a következő körben akkor is megtámadott. Egyszerűen ha túl gyengének lát, és már mindent előkészített, (beleértve a katonáit a határod közelében,) megtámad és kész. Nem tudod elkerülni.
Ha az államforma rabszolgaság, akkor gyorsan befejezhetsz 1-2 katonát némi népességáldozat árán, mégsem javasolnám ezt. Én pont az ilyen esetekre mindig tartogatok egy 2-3 fős tartalék hadsereget, amit oda vezényelhetek, ahol hirtelen kell. Ezek rendszerint támadó jellegű egységek (legjobb, ha lovasok, vagy ami az ellen támadói ellen a leghatékonyabb), mivel legjobb védekezés a támadás, nem várom meg, hogy elkezdje ostromolni a városomat. Megütöm a támadóerőt, és a túlélőimet visszavonom abba a városba, amit az AI vélhetően ostromolni fog. Ott gyorsan felgyógyulnak, egyben extra védelmet jelentenek. Közben az AI sérült egységei nem fognak meggyógyulni, ennyivel is kisebb az ütőereje.
Ha nincs ilyen tartalék haderőd, akkor a csatatértől távoli városaidból, amiket garantáltan nem érhet támadás, vonj ki egységeket. Még akkor is, ha nem marad ott védekezni senki. Villámgyorsan kezdd el pótolni őket, és lehet számítani néhány lázadozó boldogtalan emberre is, amíg a város védtelen. Persze ha van elég happy face a városban, akkor nem probléma.
Ha még így sem sikerül megvédeni magad, tölts vissza egy jóval korábbi állást, és gyúrd egy kicsit a haderőt. Így még akár a háborút is elkerülheted.