A WAREZT KÉRETIK MELLŐZNI!

• Sipocz
    Korrekt! szvsz. ne azt nézd hogy hogyan épül fel a "technológiai fa" és mi lenne a "korszerű" kutatás, hanem tedd fel így a kérdést (szinte minden Civ4-béli döntés előtt) "Az elérhető dolgok közül melyik az amelyik a birodalom, a város javára szolgál vagy a számomra tetsző (a következő lépést megalapozó)?" (csak ezért felmenni a hegyre mert ott van????? éz nem nekem való!)
    A pénzről, meg az upgrade-ról szvsz.: nem érdemes rohanni a kutatással előre 1000-rel, az hogy mindig 80+%-on álljon a fejlesztés, város is kell, meg unit is kell meg tartalék lóvé is kell. Ha az AI-t vagy a másik human playert 2-3 körrel megellőzöd úgy hogy képtelen vagy vele szemben a civilizációdat megvédeni nem tuti. Ráadásul minnél jobban eltávolodsz az ellenfelek tudásszintjétől annál hamarabb megjelenik a féltékenység és a rosszkedv (lásd ha az arab ember anyagi-szellemi jóléte legalább a közelébe lenne az észak-amerikaiénak nem létezne az Al-Kaida, és ebben biztos vagyok!; nomeg az "ürháborus" fejlesztések (ala R.R.) hogyan képesek megállítani a terrortámadásokat?) Én mindig adok tudást ingyen a nagyon lemaradt AI-nek (persze olyanokat amilyenek a "na még ezt sem tudod vaaz" kategóriába tartoznak és/vagy igazán nagy katonai előnyt nem okoznak). Nagyon fontos még kiélezett helyzetekben is vmiféle kooperáció, ha megvan egy "menő" tudásod (pl.feudalizmus, fémöntészet) akkor egy baráti AI bármikor adja érte a monarchiát.