A WAREZT KÉRETIK MELLŐZNI!
-
Csak egy kérdés: Képes-e az AI kulturális vagy diplomáciai győzelemre hajtani? Mert diplomáciaira szerintem csak annyiban, hogy növeli a népessége számát, és ha valakivel ugyanolyan vallása lett valahogy, akkor azzal jóban lesz.
Szóval mennyire versenyképes ilyen téren az AI? Vagy a pusztán békés győzelem lehetősége jelenti-e egyben a "garantált" győzelmet is?
Mert a növekedési, technológiai és űrversenyben az AI nagyon ott tud lenni. Tegnap este befejeztem az első játékomat. Ahhoz képest, hogy tegnap milyen könnyűnek ítéltem a menetet, brutális űrverseny lett a vége.
Hogy folytassam a mesét, harmadjára is megtámadtam az aztékokat, hogy az elfoglalt városaikkal együtt fölvehessem a pontversenyt az egyre erősödő Caesarral. Minden rendben is ment, 200-ból 600 pontos előny lett 1900-ra. Ekkor úgy ítéltem meg, hogy mivel hirtelenjében már egyik AI sem akar velem technológiát cserélni (még a barátok se), a technológiai fejlesztések lassúsága miatt a játék ki fog futni akár 2050-ig is. Vagy megnyerem hamarabb kulturális győzelemmel. Úgyhogy fejlesztettem, hogy biztosítsam az előnyömet, és hajtottam a kultúrát. Aztán ért az első csapás (még nem komoly): XY elkészítette nagy munkáját, a technológiailag legfejlettebb pedig Caesar, második Fredrick (ez volnék én). És valóban, Caesarnak mindene megvolt, ami nekem +2 másik tech. Ez volt úgy 1950-ben. Jól nekifeküdtem a fejlesztéseknek, próbáltam cserélgetni, de nem cseréltek. Én meg gyúrtam tovább a kulturális győzelemre. Aztán nekikezdtem az Apollo programnak, jó az, ha megvan. Ekkor volt 1956.
1957-ben Caesar elkészűlt az Apollo programmal, amiből nekem még 16 kör volt hátra. 1965-ben elkészítette az első SS chasinget. Ekkor már komolyan beijedtem, és hagytam a fenébe az egész kulturális maszlagot. Mivel egyéb úton esélyem se volt győzni, nekiálltam az űrversenynek. Első lépésként elkezdtem mindenhol gyárat, erőművet meg laboratoryt építeni, még akkor is, ha unhealthy lesz a város. 1977-ben Caesarnak már kész volt az 5 chasing meg a 3 thruster az űrhajóhoz. Nekem meg még mindig nincs Apollo program. De legalább a szükséges technológiák nagyobb részt megvoltak. Közben Caesar nagy barátja, Alexander közölte, hogy akkor mi most háborúzunk. Nekem meg teljesen el volt hanyagolva a hadseregem, még mindig az utolsó háborúból megmaradt grenardierek meg cavalryk voltak, artilleryvel támogatva. Szerencsére nem gondolta komolyan ezt az egész háborúsdit, mert csak egy fregattot küldött, amit a rombolóm simán leradírozott. Később lefizettem egy űrhajóhoz szükséges technológiával (Alexander is beszállt az űrversenybe), hogy legyen béke. Végül 1981-re lett kész az Apollo, két éven belül az összes nagyvárosom elkészült az iparal meg az erőművekkel, esetleg laboratóriummal is. Egyszerre 8 város kezdte építeni az űrhajót, közben még mindig voltak hiányzó technológiáim, pl ami az enginhez szükséges. De ez még Caesarnak sem biztos, hogy megvolt. Az utolsó alkatrészt, az enginet úgy készítettem el, hogy a legnagyobb termelésű (112 shield) városom mellett még mindig meglévő meg nem munkált erdőségeket 3 worker vágta, hogy növeljem a termelést. 1999-ben végül fellőttem az utolsó komponenst, az enginet is, és megnyertem az űrversenyt.
Nagy kár, hogy a győzelem után nem lehet benézni a gép városaiba. Igazán kíváncsi lettem volna, hogy állt az ő enginje meg stasis chamberje. Már csk ez a kettő hiányzott neki az űrhajóból. A szükséges technológiái már rég megvoltak, és elég régen készített el utoljára alkatrészt, tehát biztosan dolgozott rajtuk.
Az is kellemetlen meglepetésként ért, hogy pont az űrhajó építésének kezdetekor kaptam 2 great engineert, de az űrhajó építésének gyorsítására nem lehet őket használni, és megvenni sem lehet az űrhajót. De aztán született még egy great prophet is, így az első német golden age is besegített az utolsó 4 körbe.
Gyanítom, hogy Alexander támadását is Caesarnak köszönhetem. Ha ez egy rendes, előkészített támadás lett volna, mint a gép többi támadásai, akkor esélyem se lett volna.