A WAREZT KÉRETIK MELLŐZNI!

• Lysandus
    Elkezdtem deityn játszani. Valahol a civfanaticson találtam vmi leírást, amiből kiderül: deityn az AI 66%-os production bónuszt kap. Valamint összesen egy settlerrel, két workerrel, egy íjjásszal, és négy defending unittal kezd. Valamint a nációra jellemző tudáson kívül még archeryvel, agriculturallal, és még két tudással, amit elfelejtettem, és a topicot azóta sem találtam meg újra. De azért így is látszik az óriási különbség. Megpróbáltam kiszámolni, hogy ez hány forduló előny (tehát hány turn kell a humán playereknek behozni mindezt, de aztán feladtam, és maradtam annyiban, hogy nagyon sok. (Ja a civfanaticson van egy olyan topic is, hogy eddig kinek sikerült a legnehezebb fokozaton nyerni, eddig még senki nem jelentkezett.

Mindegy, valahol a tengerparton kezdtem (angolokkal, Böske leader, huge terra map). Nyomtam egy retirét, és láttam hogy nem vagyok messze (egy szomszédnyira) a kontinenshez kapcsolódó szigetvilágtól, gondoltam legrosszabb esetben majd arra terjeszkedem, azt elérem egy evezőssel is. Akárhogy próbáltam 2,5 városnál (a fél azt jelenti, hogy minkét későbbi városomnál már rám másztak, tehát egy teljes területű és két 3/4-es városom volt) nem sikerült többet alapítanom a kontinensen, míg az AI-k kb ötöt hoztak össze.

Fura módon bár nem mysticismmel kezdtem, sikerült vallást alapítanom (talán Böskének köszönhetem, volt egy crabom a tengeren az két arany + Bözsi még egy). Próbálgatás után a buddizmust választottam, mert az a legrövidebb, és így utána tudok más területet kutatni. A stonehenget persze nem sikerült összehozni (és szerintem ezen a szinten egy jó ideig semmilyen wonder nem lesz meg) így nem volt esélyem a great prophetre holy szitit alapítani, tehát közvetlen pénzügyi előnyt nem tudtam kovácsolni a vallásalapításból, de legalább terjedt magától mindenhol.

Oké, irány a sailingért. Meg is van evezős, plussz rá egy settler, meg egy régi warrior, irány a szigetek. Illetve csak volna, mert pont az a szomszédom alapította a hinduizmust, aki blokkolta az utat. Ő meg persze nem engedett át. Háborút esélyem se lett volna megnyerni, csodagyorsító (kő vagy márvány) erőforrásaim nem voltak (lovam se), egyszerűen nem tudtam neki semmit felajánlani. Max. hogy áttérek, de azzal meg egyetlen potenciális előnyöm vesztettem volna el. Úgyhogy restart.