• DcsabaS
    #35
    A cikkel kapcsolatban a zavar alapvető forrása, hogy nem tette világossá: itt most csak az ún. ANOMÁLIS lassulásról van szó, vagyis a Doppler-effektussal észlelt lassulásnak arról a részéről, amely nem írható a Nap gravitációjának a számlájára. (Merthogy a Nap gravitációja miatt triviálisan van lassulás. A hajtóművek már régen nem működnek, így nem osztanak-szoroznak.)

    Az észlelt többletlassulás oka feltehetően a csillagközi anyag, elsősorban gáz (főleg hidrogén) által kifejtett közegellenállás. Bár a gáz nagyságrendekkel ritkább, mint pl. a műholdak magasságában a légkör, hosszabb idő alatt tekintélyes lassulást okozhat.

    Amúgy a Naprendszer perifériáján a gázok, porok és más törmelékek sűrűsége nagyobb is lehet, mint a belső tartományban, hiszen ez utóbbiban az anyag a Napba, illetve a bolygókba koncentrálódott. (Sőt, amikor milliárd évekkel ezelőtt megindult a hidrogén fúziója a Napban, a hirtelen megjelenő napszél kifújta a maradék gázokat (még a belső bolygókról is!), így a külső tartományokban a gázok sűrűsége ennyivel is növekedett.

    A külső tartományokban lévő anyag egyébként nem csak a közegellenállása révén lassíthatja a szondát, hanem a GRAVITÁCIÓJA révén is. A Nap körüli izotróp tömegeloszlás mellett belülről nem érzékelhető ez a hatás, csak ha már távolabb jutunk.