• Herbalista
    Kezdtem 1 kampányt Brazilokkal 36-ban. Kezdésnek elfoglaltam Venezuelát és Kolumbiát. Több amerikai országot nem tudtam, mert USA mindig hadat üzent. Közben szépen kezdtem balra tendálni, hátha majd a ruszkik bevesznek a commiternbe. Mivel a transzport hajók hatósugarán belül már csak Portugália volt, így ezzel megpecsételődött sorsuk. Sajnos annektálni nem tudtam, mert Macao elérhetetlen távolságban van. 39-re terveztem, hogy Spanyolországot bekebelezzük. Végül lefújtam az akciót, mert kb 2szer akkora serege volt mint nekem. Ebben az évben Írország húzta a rövidebbet, egy pár hetes invázóval elvesztették függetlenségüket. Miközben a történelem a tankönyv szerint zajlott újult erővel készültem a Spanyolok ellen, a manpowert nullázva.

ÉS 1940 januárban kezdett igazán érdekes lenni a történet: A Maginot vonal még sértetlen volt, mikor az Oroszok megtámadták a Németeket (a winter war közebén!). Az Olaszok azonnal a Németek mellé álltak, majd a következő 2-3 hónapban néha már követhetetlen volt épp ki kivel van európában. A full semleges Görögök hadüzentek orosznak (később nekem is), jugók beálltak axisba, majd pár héttel később kiváltak (aszem ott volt valami event erre). Finnek a winter war end eventtel békét kötöttek, majd beálltak axisba, de pár nap múlva átálltak a ruszkikhoz (ez volt a legviccesebb).

Ami viszont számunkra érdekesebb volt, hogy a semleges Spanyolok hadüzentek az oroszoknak, majd a szövetségeseknek is (elfoglalták Gibraltárt!). Szerencsére már az egész haderőm Lissabonban várta a parancsot, így nem vártuk meg a tavaszt, azonnal megindultunk a Spanyolok ellen, amíg ők a Franciákat ölték.
    Minden jól is alakult volna, ha a keveredés közben a Spanylok nem állnak be az axisba. De nem adtam fel. Abban bíztam, hogy ha létrejön Vichy, akkor csak 1 hegyvidékes tartományt kell csak tartanom a Fasiszták ellen. A Németek áttörték a Maginot vonalat (Hollandia, Belgium semleges marat) leverték a Franciákat, de nem lett Vichy. Még végignéztem, hogyan döngölik földbe a seregem, majd exit…

Asszem hagyom a Spanyolokat és megyek inkább Belgiumba és Hollandiába.