Ki tud zongorazni?
  • iko
    #256
    Most van időm, úgyhogy civilizáltan kifejtem a véleményemet, hátha értékes vita lesz belőle.
    Szerintem nagyon sok túlzást tartalmaz amit leírtál.

    "Másik! Akusztikus vs. digitális... Ha ügyes az ember és jó füle van, akkor úgy állítod be a digitális zongorát, ahogyan kényed kedved tartja. Olyan hangfalat, olyan erősítőt, olyan hifit csatlalkoztatsz hozzá amilyet szeretnél. Úgy állítod a kalapács kopogását, a mechanika erősségét...stb ahogyan azt Te szeretnéd. Persze mint Mondottam ezt egy 75 ezer Ft-os 1000 éves Roland EP szériás digitális zongorával - most hasamra ütöttem - nem tudod megcsinálni. De az újabbakat úgy szabod testre, ahogyan akarod"

    Ezt nem tudom pontosan hogy érted. Pl a YDP-161-nek nincs AUX kimenete csak MIDI meg fejhallgató. Ha a MIDI-t rákapocsolod még számítógépre és azzal képzel hangot akkor, lehetséges jobb hangzás elérése. De a billentés érzékenységnek csak 4 fokozata van: off/gyenge/normál/erős ennél jobbat nem tudom milyen buherával tudsz csinálni.

    A működése, tudomásom szerint, hogy minden egyes billentésmódhoz hozzárendelnek egy hangmintát. Ezt generálja a zongora működésközben. Billentőmechanikát piszkálni otthon többet igényel némi "ügyesség"-nél.

    A dolog másik része, hogy nem jobb eleve olyan hangszert venni amire nem kell költeni egy csomó időt és energiát, hogy tetsszen?

    "gyakorlatilag mechanika és hangzás szempontjából mindegyik megfelelő"

    Érdekes, köszi sokat segítettél a választani nem tudóknak.

    Ha egy szinti adok el zongorának arra sem mondhatja senki, hogy mű a hangzása, rossz a mechanikája? A hang értékeléshez pedig szerintem többet számít a hallás és az igényesség mint a zongorázással töltött évek.

    Most jön a flame része a dolognak (ha nem érdekel ne olvasd tovább):
    - A stílusod valamilyen rettentően irritáló, nem tudom, hogy ki vagy, de olyan magas lóról írsz, hogy alig látod a talajt.

    - Szeretem amikor egyesek megmondják kinek lehet és kinek nem lehet véleménye. Főleg, hogy utána azt írják, hogy a téma teljesen szubjektív.

    - Mernél e olyan kijelentéseket tenni, hogy egy Steinway-nek jobb a hangzása mint egy amatőr pianínónak?

    - Véleményt úgy is meg lehet írni, hogy nem kell elnézést kérni. Ha már úgy írtad, akkor meg ne kérj elnézést. Ez nem vall egyenes jellemre.