A nagy Gazdasagi Világválsag
-
"gazából nincs tuti tanács, módszer, csak befektetés van, de az aranyat, gyémántot én elkerülném"
Nézd, nincs betonbiztos befektetés, csak olyan van,hogy stabilabb, meg kockázatosabb. Az aranyat, gyémántot azért mondtam mert viszonylag stabil.
Az értéke hosszú távon nő. Válság esetén is viszonylag értékálló, azok az ingadozások azért vannak mert folyton változik az aranyhoz hozzámért valuta USD kereslete is. "USD per ounce" Amint látod.
Most megy fel a pénz kereslete, értéke a többi termékhez viszonyítva, mert kevés van belőle a piacon és az ingatlan eladási láz van, nincs elég pénz a piacon,hogy megvegyék azokat. Attól még hosszú távon nőni fog az arany, nincs kétség e felöl.
Ez nem olyan kockázatos befektetés, de stabil.
Az lehet,hogy a traktor meg esztergagép önmagában nem hoz jövedelmet.
De mondjuk a nyugdíj alapokból veszek 50 millió forintnyi értékben traktort és eszterga gépet, új pénzen, ha kell átváltva.
Majd ezeket egy termelő szövetkezetben, hasznosítom, értéket állítok elő vele, munka helyeket teremtek, a termékeket eladhatom a világpiacon.
Akkor nagyon jó befektetésnek bizonyul a közösségnek, mert itt minden érték, termelőm újabb értékelőállító közeg lesz.
Figyelmeztetés.
Ennél az új pénznél, nem az a cél,hogy kamatozzon.
Ezt el is lehet felejteni, mivel ez egy adóságmentes, befelé kamatmentes pénzrendszer.
Tehát, ez azt jelenti ha minden hónapban elteszel 30 ezer forintnyi értéket kamatmentes pénzben, akkor 30 éves munka viszony után lesz közel 11 millió forintnyi értéked a mostani vásárló értékén.
Ami azt jelenti,hogy 10 évig simán elélhetsz belőle havi 90 ezer forint mai vásárló értéken.
Persze ez a 30 ezer forint nem nagy összeg havonta, az alapra.
Azt kell felfogni, hogy a mai forint megtakarítások, nem értékállóak, mert az infláció megeszi a megtakarításod vásárló értéket.
A mai kötelező nyugdíjalap meg nem dolgozik olyan jó kamatokkal,hogy garantálja neked,hogy a pénzed később is a mai névértékén kapd vissza.
Ellenben a kamatmentes pénz, ha rögzített értékű rendszerben használják, nem inflálódik el. Például a munka fedezetű pénz. Amiről már írtam is lejjebb.