A nagy Gazdasagi Világválsag
  • Frayer
    Hát azért félig bank csak.
    Mert ez a bank nem szed rejtett adókat, mint amilyen a kamat.
    Nem szed uzsorát, és értékteremtő vállalkozásokba, projectekbe invesztál, ezáltal nem inflálja el a pénzét.
    Értékteremtő az ingatlanra ház építés, út építés, termékek gyártása amiért ezzel a pénzzel fizetnek, élelmiszerek termesztése.
    Ezeket a kölcsönöket kamatmentesen kell visszafizetni.
    Azaz kikölcsönzök 1 milliót lakás építésre, felépítem a lakásomat és pár év alatt kényelmesen visszafizetem azt az 1 milliót, és nem a két horomszorosát, mint a hosszú lejáratú kölcsönöknél szokott lenni magyar forintban.
    Mivel a kölcsön adott pénzt elköltöm építési anyagra, olyan helyen ahol elfogadják ezt a pénzt, és elköltöm munka erőre, akik elfogadják ezt a pénzt.
    Ezért a kölcsönbe felvett pénzt elköltöm, átkonvertálom valódi értékmegörző szilárd javakra.
    Nekem a kölcsönt, vissza kell fizetnem, abban a pénzben amiben felvettem, adóságmentes pénzben.
    Ezért én ezt a pénzt keresni fogom, ha nekem ezzel akarnak fizetni, el fogom fogadni mert vissza kell fizetnem a felvett kölcsönt.
    Vagy ha nem tudok elég Új Forintot minden hónapban, vagy fél évben össze gyűjteni, hogy fizessem a "valódi kölcsönt" akkor megtehetem azt,hogy beviszek forintot a szövetkezetbe amit át váltanak Új Forintra, azzal kipótolom a hiányzó részt és azzal fizetem az esedékes törlesztő részletet.

De ehhez az kell, hogy úgy induljon ez a pénzrendszer, hogy 200 vagy 300 igazi értékteremtő, vállalkozás elfogadja ezt a pénzt, és egy darabig nem váltja be a "banknál" hanem forgatja egymás között.

Mert mivan akkor ha mindenki egyszerre akarja átkonvertálni az új pénzét forintra? Run again the bank keletkezik, mint régebben az OTP-nél, mert valaki elhíresztelte, hogy csődbe ment az OTP, és mindenki ment kivenni a pénzét, hatalmas sorok álltak, erre nem tényleg csődbe ment a bank. :D
    Vagy mint amikor J.P Morgan elterjesztette,hogy nincs pénze a bankoknak és mesterségesen válságba taszította amerikát, és amit később kifogásnak használtak a FED megalapításánál, hogy az ilyen válságokat megelőzzék.