A nagy Gazdasagi Világválsag
-
Vegyünk egy bruttó 200.000 Ft-os jövedelmet. Már hallom, hogy de jó lenne ennyit keresni! De a számolás miatt maradjunk ennél a példánál és tételezzük fel,hogy minden a törvények elõírása szerint történik.A evezett összeg után a munkáltató sok bosszankodással 36.000 Ft nyugdíjjárulékot; 22.000 Ft egészségbiztosítási járulékot; 6.000 Ft munkaadói járulékot; 1.950 Ft egész ségügyi hozzájárulást; 3.000 Ft zakképzési hozzájárulást fizet be a különbözõ központi kasszákba. Ha sszeszámoljuk és a munkáltató törvénytisztelõ, akkor 200.000 Ft bér után 68.950 Ft kiadás terheli. Vagyis én a munkáltatómnak 268.950 Ft-ba kerülök! Most nézzük meg a mi kötelezettségünket, vagyis milyen elvonás terhel bennünket. 200.000 Ft bruttó bér után 56.000 Ft személyi övedelemadót; 17.000 Ft nyug díjjárulékot; 8.000 Ft egészségbiztosítási
járulékot; 2.000 Ft munkavállalói járulékot fizet be – természetesen, ha törvény tisztelõ – a munkáltató a munkavállaló bérébõl a különbözõ APEH- számlákra. Ha kiszámoljuk, akkor ezen összegek 83.000 Ft-ot tesznek ki, ha ezt levonjuk a 200.000 Ft-ból, akkor 117.000 Ft marad a borítékban.
De vizsgáljuk tovább a különbözõ adókat, amelyek közvetlenül terhelik a pénztárcánkat! Ha azt nézzük, hogy a magyar átlagembernek van autója – ami szerintem 2008-ban már nem luxuscikk – itt is érdekes dolgokat tapasztalunk! Súlyadó vagy mit tudom én, milyen adó címén – havi 3.000 Ft-ot fizetünk. Mondjuk havi 10.000 Ft tankoláskor – és akkor még
nem tankoltunk sokat – 5.000 Ft jövedéki adó és áfa terheli az üzemanyagot. Öszszesítve havonta legalább 8.000 Ft adó terheli az átlag magyar átlag autóját. Természetesen a „számháborút” tovább folytathatnánk az ingatlanadóval, a fo gyasztásunkat terhelõ áfával, gondoljunk a népakarat alapján eltörölt vizitdíjra és cimboráira stb. Ezek után bátran ki kell mondanunk, hogy szép lassan ott tartunk, hogy a jövedelmünk után nálunk marad 20, jobb esetben 30%, vagyis 70-80% elmegy a különbözõ járadékokra és adókra. De akkor hol a pénz, hol a „lóvé”!?
A válaszok többfélék, egyesek azt mondják, hogy a költségvetésünk több
mint 10%-át a felvett kölcsönök kamataira költi az állam.
VÉGÜL Nálunk marad a 20-30%,
A fennmaradó 70-80 % megy az államnak, amire adóslevelt, állampapírokat bocsát ki, aminek a kamatai a jövőben szintén terheli majd az államkasszát.
Az így létrejött 70-80 % adózott értéknek a 70-80 % megy adósságszolgálatra.
Gyakorlatilag, minél többet adózol, annál több lesz a jövőben az adósság is, mivel a befolyt adókra kamattal terhelt adóslevelt bocsát ki az állam az MNB felé.