A nagy Gazdasagi Világválsag
  • remark #703
    "Az MNB feladata a monetáris felügyelet, egy gazdasági stabilitás alapjának a nyújtása."
    Ez igaz. Azt viszont mar jo lenne ha ertelmeznenk, hogy mit jelent az hogy "gazdasagi stabilitas". Az azt jelenti, hogy a gazdasag jelenlegi formajanak stabilitasat. Azaz a stabilitas azt jelenti, hogy a mostani rendszer stabilan fennmarad meg ezer evig. Ennyi. De nem azt jelenti a stabilitas, amit te stabilitasnak gondolsz, ami gondolom olyan dolgokat takar hogy nulla inflacio meg stabil forint. Ezek kozul egyik sem cel.

"Az állam a tulajdonos és a felvigyázó..."
    Az hogy "felvigyazo" az milyen jogokat ad neki? Az en olvasatomban semmilyet.

"...aki minden részletbe betekintéssel rendelkezik, és minden döntésről informálni kell."
    Ez szinten igaz, az MNB informaciadasi kotelezettseggel rendelkezik. De ugye attol meg azt csinal, amit akar, tehat a lenyegen nem valtoztat.

"Ez érthető, hiszen egyetlen állam sem hagyná a pénznyomás kikerüljön a kezeiből."
    De miert ne kerulne ki az allam kezebol a penznyomas? Ha az MNB ugy vegzi a tevekenyseget, hogy az allam nem szolhat bele, akkor az allam kezebol kikerult az iranyitas. De nem kell aggodni, penzt nyomni nem akar senki, sot, meg akarjak szuntetni a keszpenzt ugy ahogy van. (Hisz akkor senki sem tud belole felretenni.)

"Ugyanakkor független is bizonyos szintig a politikától, hiszen a gazdaság nem rajong azért, ha a politika az aktuálpolitikai helyzetre használná fel a jegybankot."
    Ertem, es megertem azt hogy mit jelent az ilyen alapon torteno fuggetlenseg. De meg ezek utan is ott tartunk, hogy az MNB azt csinalja, amit akar, a lenyeg meg mindig nem valtozott.

"Hogy mennyire független a politikától, az összetett kérdés, talán emlékszel, hogy évekkel ezelőtt komoly belpolitikai vita volt abból, hogy a politika nyomást akart gyakorolni az MNB elnökére."
    Az allam nyomast gyakorolhat. De megintcsak ott vagyunk: attol meg az MNB fuggetlen, politikai nyomas ide vagy oda. Az emberek is az utcara vonulhatnanak es megprobalhatnanak nyomast gyakorolni az MNB-re, de vegeredmenyben mindig ugyanott lyukadunk ki: az MNB azt csinal, amit akar. Ha jonak latja, figyelmen kivul hagyja a tuntetest. Ha ugy erzi hogy reagalnia kell, akkor reagal. De ez a lenyegen nem valtoztat.

"Az MNB bizonyos szintű függetlensége arra (elvi) garancia, hogy ne kelljen szélkakast játszania a politikai igényeknek."
    Ezt is ertem, bizonyos fokig meg is ertem, de ez sem valtoztat az alaphelyzeten, ami meg mindig az, hogy az MNB iranyit, es nem iranyitjak.

Egy megjegyzes arra hogy mi az hogy "szelkakast jatszani a politikai igenyeknek". Ha az emberek ugy dontenek hogy eleguk volt az MNB politikajabol, es demokratikus uton veget akarnak vetni ennek az egesznek, akkor mi van? Akkor az van, hogy igy jartak, de nincs demokratikus lehetoseguk arra hogy barmin is valtoztassanak. Igy fontos megerteni azt, hogy amit te "szelkakas jatszasnak" minositesz, az egyben a te sajat erdekervenyesitesi lehetosegedet is jelenti. Jelen esetunkben ennek teljes hianyat.

"Az EKB-s rész az Európai Uniós csatlakozás után került bele a Jegybank törvénybe, ugyebár kis hazánk az Euró bevezetésén fáradozik, ez pedig annyit tesz, hogy fel kell adja bizonyos szintig a monetáris függetlenségét."
    Ertem amit mondasz, de ez megint nem valtoztat semmin. Azt irod amit en, csak te megindoklod, hogy ez miert jo (amin lehetne vitatkozni).
    Tehat meg mindig ott vagyunk, hogy az MNB fuggetlen, es az egyetken szervezet ami iranyithatja, az az EKB. De az EKB iranyitasaba sem szol bele a magyar allam, tehat az is azt csinal amit akar.

"Az eurozóna esetén a monetáris függetlenség már nem működik, hiszen közös valutáról, közös gazdasági és pénzügyi érdekről van szó."
    Ezt is ertem, teljesen logikus. De ez sem cafolja semmiben azt amit allitunk, ami az, hogy a penzugyi eletere nezve semmilyen iranyitasi szerep nincs Magyarorszagon olyan szerv kezeben amit iranyitani tudna a kormany vagy mas allami szerv, esetleg civil szervezet, esetleg az emberek maguk.

"Javaslom az EKB oldalának áttanulmányozását azoknak, akik ez ügyben kívánnak tájékozódni."
    Mar jartam is ott, megneztem hogy ki iranyitja a bankot. Igazabol arra kerestem volna utalast hogy milyen mertekben szol bele jeneleg az MNB dolgaiba az EKB.