A nagy Gazdasagi Világválsag
-
remark #626 "Arra gondoltam még, hogy milyen jó lenne ha a monetáris politikába teljesen bevezetnék az aranystandardot."
BlackRose-zal anno sokat vitatkoztam erről, kár hogy a beszélgetés közepén eltűnt egyszercsak.
Valahol itt tartott a beszélgetés: http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1220980269&no=63
A lényeg talán a következő pár pont:
"Összefoglalva tehát az aranyfedezetű rendszer a következő pontokon nem teljesíti az elvárásokat:
-A pénz mennyisége nincs automatikusan összhangban a pénz fedezetének a mennyiségével, az ezt felügyelő adminisztráció esetleges korruptsága miatt.
-A fedezetet csak az tudja növelni, akinek lehetősége van rá. Lehetséges hogy egy jól teljesítő gazdaságnak nincs lehetősége rá, így egy általánosságban rosszul, de aranytermelésben jól teljesítő közösség kihasználja a jól teljesítő gazdaság hátrányos helyzetét.
-A fedezetnövelés esélyének megléte esetén sem feltétlen változtatható a fedezet a reálgazdaság változásának függvényében. A csökkentés elviekben problémás, a növelés korlátai meg nem esnek egybe a gazdaság növekedésének korlátaival, tehát a kettő egymástól függetlenül változik, még akkor is ha a szándék és a lehetőség megvan arra, hogy a kettő együtt változzon.
-A már meglévő fedezet mennyisége manipulálható, mert a fedezet tényleges mennyisége nem ellenőrizhető az ellenőrzés fizikai korlátai miatt."
Én ezt szimplán felvetettem, és jó lett volna ha egy hozzáértő megcáfolja a fenti állításaimat. Hát, nem így történt.
Alapvetően azért vagyok szkeptikus az aranyfedezettel kapcsolatban, mert rengeteg nagy birodalom dőlt már be annak következtében hogy az aranypénz teremtését kezdték el prioritásként kezelni az értékteremtés helyett (lásd spanyol birodalom). És ez "fura mód" ugyanaz a probléma mint ami ma is megvan, aranyfedezettől függetlenül, és ez nem más minthogy ha elhangzik az a szó hogy "érték" akkor az emberek többsége pénzre gondol. Miközben az érték nem a pénz, hanem az csak egy értékmérő szimbólum. Így hacsak valamilyen "varázslatos" módon nem tudjuk biztosítani hogy a forgalomban lévő pénz (arany vagy papír) mértéke megegyezzen a forgalomban lévő értékek mennyiségével, a korrupció és a manipuláció lehetősége megmarad. Mert végeredményben nem az számít hogy a papírpénznek van-e arany fedzete, hanem az számít hogy van-e "érték" fedezete.
"Emlékezzetek, 1929-ben a pénzkartelnek pont az volt a célja hogy amerikát elszakítsa a pénz mögött lévő aranyfedezettől."
Igen. Mindezt azért hogy több lehetőségük legyen a manipulációra. Addig is megvolt a lehetőség, és éltek is vele, lásd a XX. század eleji sorozatos gazdasági problémákat az USA-ban amivel belerángatták az országot a FED megalapításába. De abban egyetértek, hogy a manipuláció mértéke kisebb, ha van aranyfedezet, de azzal nem értek egyet, hogy az aranyfedezet megoldaná az alapproblémák közül bármelyiket is.