A nagy Gazdasagi Világválsag
  • Molnibalage
    "Viszont olcsó és tiszta jelzőkkel csak viszonylagosan lehet illetni."

Egy szén- vagy olajerőmühöz viszonyítva világbajnok. Minden téren.
    ----

"A fosszilis üzemanyagokat felhasználó erőművekhez képest csak akkor olcsóak, ha a fosszilis üzemanyagok ára felszökik. Az árba kéretik belekalkulálni a leszereléssel kapcsolatos költségeket is. A tiszta jelző sem teljesen fair, hiszen a sugárzó hulladékok kezelése nem egyszerű probléma."

1. Ez nem igaz. Paks ma kb. 9 Ft/kWh áron termel. A szén, gáz és olaj az olyan 13-14 Ft/kWh áron. Ebben a hulladék elhelyezés ára is benne van!

2. Én még mi a különbség? Az, hogy nincs pénzben kifejezhető értéke annak, hogy ZÉRÓ emissziós. SEMMI károsat nem bocsájt ki a légkörbe. A kiégett fűtőelem ott marad ahol volt, a rektorban. Ez megfizethetetlen előny. Ami kikerült a légkörbe az ott is marad, a természeti folyamatok szerint megy tovább a dolog. Az, hogy a sugárzó hulladékkal mit kezdek, CSAK rajtam múlik. Honnan szedtem ki? A föld alól. Akkor vissza is rakhatom oda. És nem milló tonnás mennységkről van szó. Mo. éves hasadóanyag hulladéka 120 tonna! Ez vicckategóra. Az ország éves energiaigényének 40%-a elfér egy családi ház méretű létesítményben! Tárolási szempontból világbanjon. ÉVTIZEDEKRE előre be lehet tárazni adott esetben. Gázból 3 hónap is gigászi feladat.

3. Az nyers uránérc ára az elmúlt 10 évben több, mint 10-szeresére nőtt. Mennyivel lett drágább az atomáram? Alig valamivel. Miért? Mert a fűtőelem gyártás és finomítás adja a költség legjavát. Az fűtőanyag ára nagyon erősen független az urán árától! Ha a gáz vagy olaj ára emelkedik 40%-ot akkor a gázból nyert áram ára is kb. ennyivel megy fel! Upsz...

4. Uránt rengeteg helyről lehet szerezni és ezek az orszgok politikailag igen stabil és demokratikus országok. Fr, Kanada, Ausztrália, USA, (oroszok?). Olaj és gáz honnan jó? 2/3-a a Közel-Keletről. Eh...

Szóval atomenergia nélkül a hengzatos fenntartható fejlődés, és a globális felmelegedés csökkentése nem elképzelhető. Aki mást állít az bolond és dilettáns. Hozzá teszem persze, hogy az energetika nem törekszik monokultúrára, de az atomenergia részarányát sürgősen növelni kell globálisan.