A nagy Gazdasagi Világválsag
-
Offtopic a gazdasagi vilagvalsag topic-ban annak megtargyalasa hogy mi okozta a valsagot?
Itt már nem a válságról értekezel, hanem arról, hogy szerinted mi hogy működik, és hogy ez mennyire rossz. Társadalmi, politikai kritikát nem tekintem szorosan a topic témájának...
1) Erdekes azt latni, hogy te sem azt irod, hogy nincs igazam. Ahogy Bucser is inkabb kiter a valaszadas elol, ahelyett hogy szembenezne azzal hogy ez a helyzet amit irok, ez az a rendszer amivel kapcsolatban kijelentjuk hogy "ez van, ezt kell szeretni".
Nem értek egyet a véleményeddel, de nem szándékoztam társadalmi alapú részletekbe belemenni, ugyanis szerintem nem ez a topic témája.
Tömören: az emberi szabadsághoz hozzátartozik a vélemény szabadsága (értelemszerű korlátok között, hiszen könnyen lehet a vélemény szabadságát mocskolódásra használni - ez már megint társadalmi/politikai téma). Senki sem kötelezi az embereket, hogy üljenek le a TV elé, vagy hogy elhiggyék, amit abban látnak. Senki sem kötelezi az embereket, hogy XY újságot vegyék, és elhiggyék, hogy az abban írtak igazak. Ezt az adott egyénnek kell eldöntenie.
Van egy nézeted, és úgy vélelmezed, hogy ez a valóság. Én meg úgy vélem, hogy noha a jelenlegi gazdasági helyzet rengeteg visszaélésre ad okot, de egyáltalán nincs mögötte egy olyan összeszedett, összefogott nagy háttérmahináció, amit te bele akarsz látni.
Vannak, akik ügyeskednek, a saját érdekeiket figyelembe véve élnek / visszaélnek a lehetőségekkel. Ezzel a részével értek egyet, bár ezzel a részével foglalkoztál lent a legkevesebbet.
2) Nem ertek egyet azzal a mashol is tetten erheto hozzaallassal hogy "amig VALAKI nem nyujt jobb alternativat"... Nem erted hogy ez a problema alapja? Hogy mindig valaki mas nyujt megoldast? Nem latod hogy ez a tarsadalomiranyitasi rendszer alapja, hogy krealnak egy problemat, majd nyujtanak egy megoldast a sarokban szu"kölõ embereknek?
Nem vagyok politikus alkat, van véleményem, de nem áll szándékomban társadalmi mozgalmat indítani valami ellen, amivel nem értek egyet. Egyes esetekben részt vettem bizonyos véleménynyilvánítása fórumokon, ott hallattam a hangomat, de mára lett egy kialakult véleményem az általános politikai, politizálási hangulatról, ami nem túl kedvező.
Hogy az adott viszonyítási körülményekhez illően fogalmazzak, miért pazaroljam az időmet arra, hogy egyenként fogjam az érveidet, és végigmenjek rajtuk, amikor szinte biztos vagyok benne, hogy úgy sincs foganatja?
3) En nem azt irom, hogy nem orulok annak hogy legalabb ez van. A jelenlegi rendszert nem szeretem, de elfogadom. Elfogadom a letjogosultsagat, elfogadom az evolucio egy stadiumakent. En jol erzem magam a hetkoznapokban. Ha nem ereznem, nem lenne erom szembe menni a "koznormakkal". Amit viszont nem fogadok el, az az, hogy a rendszer keresztbe tesz a fejlodesnek. Keresztbe tesz a valtozasnak. Ez a nagy baj. Egy kihalasra itelt, hosszutavon eletkeptelen rendszer haszonelvezoi kuzdenek az rendszer eletbentartasaert.
Ha úgy vélem, hogy a változás pozitív irányú lenne, akkor támogatnám és támogatni is fogom. De ismét: ez nem gazdasági téma. Inkább politikai, társadalmi...
Ne csinaljunk ugy, amit ez a rendszer sulykol belenk, hogy keptelenek vagyunk barmit is tenni.
Lehet e téren talán tényleg hibás vagyok saját magammal szemben. De túl sok esetben láttam azt, hogy szélmalomharc ésszerű érveket felhozva vitatkozni, a döntés szempontjából a legritkább esetben reveláns az, amit az ember így elérhet. A mai világban sajnos nem maga a lehetőség/eszköz/válasz/akármi, hanem annak a csomagolása, prezentálása számít. Nevezhetjük reklám-orientált döntésformának.
A demokrácia már az ókori görögöknél sem működött, és azóta is akárhogy formálódik, sose lesz belőle tökéletes rendszer. De ha végignézed a történelmet, még mindig a demokrácia volt az, ahol a legtöbb beleszólása lehetett az embereknek a döntésekbe.
Legalabb az ertelmesebb emberek gondoljak vegig hogy mi zajlik a vilagban! Es ne forduljanak el amint problemat latnak, ne menekuljenek el valami kevesbe problemamentes kenyelmes illuziovilagba. Ennyi kell, es nem tobb. Erteni kell hogy mi megy ma a vilagban, es el kell tudni kepzelni egy jobbat. Ez a feladata mindenkinek.
Itt akkor esetünkben a kérdés: a te meglátásod szerint az egy felsőbb összeesküvés, hogy X orvos nem kap állást, ha nem az általánosan elismert dolgokat vallja, X tudós nem kap támogatást, ha a közismert tényekkel szembehelyezkedik. Az én meglátásom az, hogy ez inkább az adott szakma belügye, kell természetesen betekintésre lehetőséget adni, de ne akarjon kívülről a média és az témában felületes háttérrel rendelkező ember beleszólni a szakmai vitákba.
Ez is egy ilyen szituáció. Abban egyetértek, hogy talán több aktivitás kellene, de abban nem feltétlen, hogy kívülről akarjuk megmondani, hogy az adott rendszer / megoldás jó-e, vagy sem.
A topic témájánál maradva: igen, azt lehet látni, hogy a korábbi pénzügyi szabályok túl liberálisok voltak. De annál összetettebb a kép, hogy pusztán amiatt döngessük a porba, mert most egyértelműen bebizonyosodtak a hibái. Egy példa: a most tönkrement amerikai hitelalapok például azért kezdtek el kevésbé tehetősek számára is elérhető nagy összegű hiteleket nyújtani, mert az 1990-es évek elején és közepén erre amerikai kormányzati nyomás volt. A gazdaság felpörgetésére fel kellett pörgetni a fogyasztást, amit hitelekből valósíthattak meg a kis emberek. A kis emberek örültek, mert a hitelek miatt javult az életszínvonaluk, amit a kormányzatnak köszöntek meg (politikai támogatás). A bankok örültek, mert a pénzmozgás nőtt, ergo a forgatható pénzmennyiség is. A gazdasági szereplők örültek, mert nőtt a fogyasztás és ezzel a bevétel. A politikusok örültek, mert a javuló gazdasági mutatók jót tettek a népszerűségi mutatóknak is, és ezzel a karrierjüknek. Az már a pénzintézeteken lett elverve első sorban, hogy miért adtak hiteleket megfelelő értékű fedezet hiányában. Azt is fel kell hozni, hogy a kis ember minek vesz fel hitelt a vállalható szinten túl, kockáztatva az addigi egzisztenciáját (én pl. ezért nem veszek sose semmit hitelre). Azt is fel kell hozni, hogy a politikusok miért támogatták a gazdaság ilyen, előre látható módon instabil, könnyen bedőlő módszerrel való felpörgetését.
Nem vagyok pénzügyi szakember, de a saját szerény tudásom szerint így látom a dolgokat. Nem egy mindenek mögött álló sötét hatalom, hanem az egész rendszer úgy an blokk felelős az egészért...