A nagy Gazdasagi Világválsag
-
remark #595 "Erősen offtopicba hajlik..."
Offtopic a gazdasagi vilagvalsag topic-ban annak megtargyalasa hogy mi okozta a valsagot?
"de nézzük csak, hogy mit mondasz: ami ma a nagyvilágban van, társadalmi berendezkedés, általános életvitel, stb. az mind hazugság, ügyeskedés, átverés."
Vegeredmenyben ezt mondom. A megfogalmazason csiszolni lehetne, de mivel ugyis mindenki azt olvassa ki az irasombol amit ki akar olvasni, lehetetlen ugy fogalmazni hogy mindenki elegedett legyen. Most epp igy fogalmaztam, de azert mindezt hosszabban is leirtam, es onnan ki lehet hamozni hogy pontosan mi az ami hazugsag, ugyeskedes es atveres.
"Nem azt mondom, hogy a jelenlegi társadalmi és gazdasági rendszer tökéletes, mert messze nem az. De amíg valaki nem nyújt jobb, életképesebb alternatívát, felesleges erőszak és gyűlölködés nélkül, addig én inkább örülök, hogy legalább ez van..."
1) Erdekes azt latni, hogy te sem azt irod, hogy nincs igazam. Ahogy Bucser is inkabb kiter a valaszadas elol, ahelyett hogy szembenezne azzal hogy ez a helyzet amit irok, ez az a rendszer amivel kapcsolatban kijelentjuk hogy "ez van, ezt kell szeretni".
2) Nem ertek egyet azzal a mashol is tetten erheto hozzaallassal hogy "amig VALAKI nem nyujt jobb alternativat"... Nem erted hogy ez a problema alapja? Hogy mindig valaki mas nyujt megoldast? Nem latod hogy ez a tarsadalomiranyitasi rendszer alapja, hogy krealnak egy problemat, majd nyujtanak egy megoldast a sarokban szu"kölõ embereknek?
3) En nem azt irom, hogy nem orulok annak hogy legalabb ez van. A jelenlegi rendszert nem szeretem, de elfogadom. Elfogadom a letjogosultsagat, elfogadom az evolucio egy stadiumakent. En jol erzem magam a hetkoznapokban. Ha nem ereznem, nem lenne erom szembe menni a "koznormakkal". Amit viszont nem fogadok el, az az, hogy a rendszer keresztbe tesz a fejlodesnek. Keresztbe tesz a valtozasnak. Ez a nagy baj. Egy kihalasra itelt, hosszutavon eletkeptelen rendszer haszonelvezoi kuzdenek az rendszer eletbentartasaert.
En mindossze annyit szeretnek elerni, hogy az emberek ne hazudjanak sajat maguknak. Ne tagadjuk le legalabb sajat magunkkal szemben azt, hogy problemak marpedig leteznek. Ne csinaljunk ugy, amit ez a rendszer sulykol belenk, hogy keptelenek vagyunk barmit is tenni. Nehogy barki is azt higgye hogy a vilagot kell "megvaltania". Az ilyen "valtsuk meg az embereket akaratuk ellenere" emberekbol lesznek aztan a legjobb diktatorok. A mai vilag urai is azt kepzelik, hogy ok tudjak azt amit mi magunk sem tudunk, megpedig azt, hogy mi is jo nekunk valojaban.
Mindenkinek kizarolag sajat magat kell "megvaltania", es ez a folyamat ott kezdodik, hogy szembenezunk azzal, hogy mi az alapveto problema a mostani rendszerrel. Legalabb az ertelmesebb emberek gondoljak vegig hogy mi zajlik a vilagban! Es ne forduljanak el amint problemat latnak, ne menekuljenek el valami kevesbe problemamentes kenyelmes illuziovilagba. Ennyi kell, es nem tobb. Erteni kell hogy mi megy ma a vilagban, es el kell tudni kepzelni egy jobbat. Ez a feladata mindenkinek.
Tudom, ez nem egyszeru. De nezzuk a kerdest mashogy: ket valasztas van: vagy az emberek megtanuljak maguk elni az eletuket, felnonek vegre, szembeneznek a valosaggal es emberhez meltoan reagalnak a kihivasokra. Vagy ha ez nem megy, akkor mindig lesz "valaki", aki az emberek helyett fogja elni az o eletuket, azaz megszabja hogy mit csinaljanak reggel delben es este, kivalasztja helyettuk hogy mi szamit feladatnak, mi szamit problemanak, mi szamit celnak, es ez a "valaki" mozgositani is fogja az embereket hogy ezeket a celokat elerjek. De aztan senki meg se nyikkanjon mikor valami nem megy jol, mikor tul nehez az iga, mikor tul sok a szabaly es tulsagosan keseru a pirula. Ha masra bizzuk a feladatot, akkor nekunk a szolgasag jut, azaz a masok altal kitalalt "megoldasok" megvalositasa. Es ha ezt valasztjuk, akkor nezzunk szembe dontesunk kovetkezmenyeivel, es szolgaljuk a "problemak megoldoit" orommel, ne igy nyivakolva meg szu"ukölve ahogy ma csinaljuk. Ha az emberiseg valamilyen okbol ugy dontene, hogy az evolucio celja egy hangyaboly szeru struktura megvalositasa, akkor legyen ez a sorsunk, hisz ki vagyok en hogy az univerzum torvenyeivel szembe menjek?