A nagy Gazdasagi Világválsag
  • Cef
    "Tudom úgy magyarázni,hogy soha nem fogod megérteni,és tudom úgy magyarázni,hogy 10 perc alatt megérted."

Mint mondtam, nem mindenki képes érthetően elmagyarázni a dolgokat, mellesleg a benzinmotor működése nem túl bonyolult folyamat. Ahogy a gazdasági folyamatok sem mind bonyolultak, az értékteremtési folyamatot is könnyű elmagyarázni. Akkor van baj, amikor többrétegű dologról van szó. Az autós példánál maradva, nem csak a benzinmotort kell elmagyaráznod, de a generátort, a sebváltót a kéziféket stb., és ezek milyen kapcsolatban állnak egymással. El lehet őket gyorsan magyarázni, de az egész megértéséhez már bele kell mélyedni a témába. Meg kell érteni, ez egy tudomány ág. Nem azért nem egyszerű mert hülyén adják elő, hanem azért, mert tényleg bonyolult makro szinten.

"Miért nem teszi meg a magyar politikai vezetés a szükséges és nyilvánvaló lépéseket a válság kezelésére?"

Tettek lépéseket. Voltak köztük jók és voltak rosszak. Amit jelenleg csinálnak azzal a munkáltatóknak akarnak kedvezni, csak sajnos olyan intézkedéseket akarnak hozni, amikkel kicsinálják a munkavállalókat, aminek nem értem, hogy mi értelme van.

"Én ha pénzt adok valakinek,akkor elvárom tőle ,hogy az én érdekeimet képviselje.
    Ennyi."

Jót írsz, csak ez nem egyszerű, mert nem lehet mindenkinek a kedvére tenni. Olvastam régebben egy tanulmányt, arról szólt, hogy akárki is van hatalmon és az akármit is tesz, a népesség 60%-a biztos, hogy elégedetlen lesz. Másfelől a politika meg szereti leszarni a választópolgárok véleményét. Ami a parlamentben megy az már egy rossz vicc.

"a WTC balhénak meg kellett történnie mert el kellett nekünk adni,hogy oda kell mennünk rendet tenni."

Én ebben a WTC-s dologban egy valamit látok biztosnak. Tuti, hogy repülőgépek okozták a tornyok leomlását, nem volt semmiféle rejtett robbanóanyag, meg meggyengítés. Az, hogy a lehetséges támadásról tudtak az tény. Hogy ez egy kommunikációs hiba/mulasztás miatt nem jutott el a megfelelő döntéshozókhoz, vagy előre le volt zsírozva azt sohasem fogjuk megtudni. Én inkább az előbbire tippelek, de az utóbbi sem tartom kizártnak.

"pont azt próbáltam éreztetni,hogy minden mindennel összefügg"

Ezt itt szerintem senki sem vitatja. Annyi a különbség, hogy vannak akik ezek mögött összeesküvést látnak, és vannak -mint én is- akik szerint a gazdaságra és a világra kiterjedő dolgokat nem lehet előre megtervezni, mert rengeteg különböző érdekű szereplő van, rengeteg információt kéne egyszerre birtokolni, és túl sok mindenkit kéne tökéletesen befolyásolni, ami fizikai képtelenség.

"Azonnal megemelni a fizetéseket!"

Ez elég kézenfekvőnek tűnik, de csak elsőre. Ha megemeled a fizetéseket, attól a vállalatnak nem lesz több profitja. Többet kell fizetni a dolgozóknak, de ez leépítésekkel jár, mert minden nélkülözhető embert elbocsájtanának, hogy megmaradjon a korábbi profit. Főleg a kis-és középvállalkozásoknak(KKV) lenne nagy érvágás ez amik nem több száz embert foglalkoztatnak. Ráadásul a piac nagy részét a KKV-k teszik ki.

A válságkezelésnek is megvannak a maga módszerei.
    Mikro szinten: A legelső lépés, hogy még a válság előtt készülni kell a válságra. Válságalapot kell létrehozni, mert tudjuk, hogy lesz válság, csak azt nem, hogy mikor. Amikor bekövetkezik a válság csökkenteni kell a termelést és ha szükséges elbocsájtani a legnélkülözhetőbb alkalmazottakat. Ha tovább romlik a helyzet válságstábot kell létrehozni, lehet, hogy még tovább kell csökkenteni a termelést, lehet, hogy műszakokat kell megszüntetni, le kell építeni a gyártókapacitást, újabb embereket elbocsájtani. Ha ez sem segít mindent el kell adni mindent ami közvetlenül nem szolgálja a termelést, esetleg még jobban leépíteni a céget (ha ez sem válik be akkor le kell húzni a rolót). Az összegyűjtött válságalapot a cég túlélésére kell fordítani, de egy jelentős részét tartalékolni kell, hogy maradjon tőke a válság utáni időszakra. Sok vállalkozás ott bukik el, hogy a tartalékait még a legeslegelején felhasználja és később nem marad semmije.

Makro szinten: megszorítócsomagok, a vállalkozásokat segítő döntések, a munkavállalókat segítő döntések
    A piac megtisztítja önmagát, a válság magától véget ér. Az állam azért avatkozik be, hogy a gazdaság minél nagyobb maradjon a válság végére, és a lakosság se dőljön közben nyomorba.