A nagy Gazdasagi Világválsag
  • Cef
    "Például a bank úgy kapuzik, hogy jogilag ne lehessen felsőségre vonni, tehát ha akarnád sem tudnál vlük mit kezdeni, ez direkt így van kitalálva.
    De én azt írtam, hogy becsület, vagy erkölcsi felelőssége van."

Igen, ez így van, csak amíg a becsület és az erkölcsi felelősség nincs törvénybe iktatva addig csak max a fejünket csóválhatjuk. Mondjuk az se mindegy hogy hogyan törvényesítenénk ezt, mivel a mi jogrendszerünk a bűn kérdésével foglalkozik, a becsületet és az erkölcsöt javarészt az emberek lelkiismeretére bízza, főleg a mai "szabad" világban (a középkori japán társadalmon kívül nem is tudok mást, ahol szó szerint élet-halál kérdés volt a becsület, no még talán a 18-19. századi Európa, ahol száműzhettek is a városból, ha nem álltál ki párbajozni). Szerintem itt nem a Remark által felhozott korlátlan felelősség lenne a megoldás, hanem inkább a legfontosabb konkrét dolgokat kéne törvénybe iktatni.

"És meggyőződésem, hogy a csalok (hosszabb távon) szarul fognak járni az ilyen mentalitással."

Én sajnos ebben nem vagyok olyan biztos, csak remélem.

"Például a bankok esetében, majd a jövőgenerációja fogja leverni a port. Azzal, hogy nem vesznek fel annyian majd hitelt. Mivel a mostani szülők befogják idomítani a gyereküket, hogy semmi félékepén se vegyenek fel hitelt a bankoktól."

Ezzel egyet értek. A következő évtizedben tuti, hogy nem lesz eszetlen hitelfelvétel. A bankok is óvatosabban fogják hitelkérelmeket elbírálni. A kérdés az, hogy mire a válság ilyen jellegű utóhatásai elmúlnak, mennyire fog ez rögzülni a társadalom és a bankok gondolkodásmódjában, és milyen mértékben fog visszatérni a helyzet a válság előtti "mindenki kap hitelt" kerékvágásba. Szerintem vissza fog térni, de egy jóval mérsékeltebb és elővigyázatosabb formában.