A nagy Gazdasagi Világválsag
-
""Mennyi lesz a havi törlesztőm?" :-) Most meg néznek mint borjú az újkapura, hogy a kedves banki asszisztens ezt nem említette. Nekem nincs hitelem hála jó égnek, de sokan nyilván azt nézik mennyi a törlesztő. Én is Te is azt néznéd. Ha valaki nincs otthon a dologban, könnyen rászedhető.
A banknak tisztában kellett volna lennie azzal hogy ez a törlesztő nem mindig lesz ennyi. Az pedig ha jól sejtem az mnb felelőssége hogy ilyen drága a forinthitel."
A probléma az, hogy egy komplex többváltozós problémát akarsz egy fekete kecskére visszavezetni (bűnbakkeresés).
A devizahitelezésnek is van kockázata és a forinthitelezésnek is. Az árfolyam stabilitása miatt a devizahitelezés kockázatait alulmérték. Ahogy alant látható indoklásban írtam, ha nincs azonnali stopp akkor jelenleg nem lennének ilyen kétségbeesett következmények (az árfolyam majdnem 2/5-ödével növekedett 2008 óta).
Ez a tipikus példája annak amikor egy helyi sokk miatt (a kormány likviditási válsága elbaszta az árfolyamot, erre a kormány tetézve a bajt leállított minden árfolyamstabilizálásra szolgáló eszközt.)
MNB elbaszása: A forint kamatok 2 dolgot tükröznek. Egyrészt az ország külföld általi finanszírozási hajlandóságát, másrészt az ország növekedési lehetőségeinek egyik indirekt szabályozását.
HA magas az infláció magas lesz az alapkamat, hogy szabályozza a hitel kiáramlását ezzel fogva vissza az árnövekedést hisz a magas kamat és infláció egy megállíthatatlan spirálhoz vezethet. A probléma az hogy az ország gyakorlatilag a devizahitelekkel feladta a saját monetáris politikáját. Azaz az MNb monetáris politikájának nem volt hatása az ország inflációs környezetére és a hitelnövekedésére amely alapból hatással van a gazdasági növekedsére és az inflációra is.