A nagy Gazdasagi Világválsag
  • remark #2038
    "Mit nevezel elitnek?"
    Jogos a kérdés, mert az eddigi hozzászólásaimban másra használtam az "elit" kifejezést. Nem voltam következetes.

De a következő mondat azért talán kifejezte hogy miről is van szó:
    ...a teljes balhét a magyar politikusok fogják elvinni (papíron és a nyilatkozatok szintjén)...

Tehát úgy értem, hogy szlogenek szintjén, azaz szóban, papíron, vagy ahogy épp eljut hozzád a szlogen, a politikusokon fogják elverni a port. Azaz azt fogják mondani hogy csak a politikusok a hibásak, és azt fogják mondani amit minden egyes alkalommal mondanak: "a hibákat kijavítottuk, a rendszer mától kifogástalanul működik; nincs ok az aggodalomra, tessék szépen hazamenni" (=tessék szépen visszaaludni).
    Közben két dologról nem fog érdemben sok szó esni, az egyik (amit te is írsz) az hogy valójában a politikusok semmit sem veszítenek, csak az ország lakossága veszít, a másik pedig az amit írtam is, hogy vannak Magyarországon kívüli tényezők is melyek hozzájárultak a problémák kialakulásához és/vagy felerősödéséhez.
    Látszólag lecserélődik majd a garnitúra (ugye milyen nagyszerű dolog a demokrácia? itt mindenkiből lehet miniszterelnök), és minden megy tovább a régi módon: a politikai és a gazdasági elit kiszolgálja egymást aminek a "jó buliból" kimaradt többség issza meg a levét.

És a baj az, hogy ennek a többségnek a nagy része a problémát úgy akarja megoldani hogy minden jó érzését és józan paraszti eszét félretéve, mindene és mindenkin átgázolva megpróbál a politikai és/vagy a gazdasági elit köreibe férkőzni. Mer'hogy a sok-sok mese amit a TV-ben látunk mind erről szól: "bármi is lehet még belőled kisfiam, csak akarnod kell: iparmágnás és az amerikai egyesült rabszolgák elnöke is". Erre vagyunk programozva, hogy egy ilyen szabad világban a megoldás pofonegyszerű: mindössze a létrán (piramisban) kell pár fokot feljebb tornáznunk magunkat.

De ez teljesen véletlenül megint csak a tiltott témák egyikéhez vinne minket...