A nagy Gazdasagi Világválsag
-
Most gondoljunk a hosszabb üzleti ciklusokra, inflációs és deflációs ciklusok mesterséges előidézésére. Ahogyan hintáztatják a gazdaságot úgy tudják mindig a megfelelő irányba tolni az árképzéseket, kifizetéseket, részvény, valuta értékeket.
Ez nem csalás, nem bűntény. Csak spekuláció.
Az is ugyan olyan spekuláció, ha én mondjuk, kölcsön adok neked, száz ezer forintot évi 5%-os kamatra. Aztán szólok a főnöködnek, mert jól ismerem, hogy csökkentse már a fizudat 30%-kal. Miután ez megtörtént felemelem a neked kölcsön adott pénz kamatlábát, 20%-ra. Várok egy két évet, és miután ki rúgattalak, megyek visszakövetelni a jogos követelésemet veled szemben. Te fizetésképtelenségedről én nem tehetek. Mivel nem tudsz fizetni, jogosan elvehetem a házadat, mivel ez volt a hitel szerződés fedezete.
És, hogy ha már ilyen sanyarú lett az életed, megszánlak, és felkínálok neked újabb 100 ezer ft-ot, hogy talpra tudj állni. Fedezetként a szabadságoddal. Aztán szaré hugyé ledolgoztatok veled minden fillér adóságot.
Ez nem törvényellenes, csupán spekuláció, sikeres üzleti stratégia, amire büszke lehet manapság az ember.