A nagy Gazdasagi Világválsag
-
remark #1514 Néha elõfordul hogy nem a fevetéseidre válaszolok, mert amit leírsz egyszeru"en gondolatok sorát indítja meg bennem. Most nem fogtam vissza magam, és leírtam ami eszembejutott.
Normális esetben a forgalomban lévõ pénz fedezete ígyis-úgyis az ország teljesítménye. Kivéve akkor, ha teljesítményhez soroljuk azt is amit a másiktól el tudunk venni. Jelenleg minden teljesítmény: ha valaki képes érdekeit globális szinten érvényesíteni, akkor ennek terhére pénzt bocsájthat ki, hogy aztán ezzel kifossza azokat akiken az akaratát érvényesíteni tudja (országos szinten is ez megy). De pénzt lehet kibocsájtani ígéretek, hitegetés és megtévesztés terhére is. Ha a megfelelõ székben ül az ember, minden lehetséges.
Ha csak az ország valós teljesíménye lehet a pénz fedezete, akkor mindegy hogy hitel az amit felveszünk úgy hogy nincs fedezet rá, vagy saját pénz az amit kibocsájtunk úgy hogy nincs fedezet rá, a lényeg hogy nincs fedezet rá. Ha valamink nincs, akkor annak terhére akkor sem tudunk költekezni, ha van aki hajlandó nekünk hitelt adni.
Tehát nyilvánvalóvá kell tenni hogy mire elég az ország teljesítménye, és mire nem elég. Errõl is ment itt a vita. Én azt látom, hogy az elvárások minden szinten nagyobbak a lehetõségeknél. Országos, és egyéni szinten is. Mindenki óriási profitot akar realizálni a környezete kárára, azaz mindenki a saját teljesítménye mellett fel kívánja használni mások teljesítményét is. Ez trükkökkel megoldható, meg is oldják, a pénzrendszer is errõl szól.
Az ember elkölti a jövõjét. Van aki csak a saját egészségét és/vagy jövõjét éli fel, van aki gyerekei-gyerekeinek a jövõjét is, és van aki másik 10 millió ember jövõjét éli fel. Egy virtuális pénz alapú rendszerben bármi lehetséges. Bármi eladó, bármilyen ígérvényt alá lehet írni. Etikátlan a gyerek és szervkereskedelem? Ma is ugyanezt csináljuk, csak épp az egészet nem fogjuk fel a gusztusos csomagolás és a kétszáz áttét miatt. És aki végül virtuálisan elkölti a virtuális pénzt, úgyse tudja már hogy mi volt a pénz fedezete. Így lelkiismeretfurdalás nélkül költheti el azt, mert a pénzen nem lesznek vérfoltok.
Miért az egyetlen ok amiért jobb hitelt felvenni, mint a saját pénzt kibocsájtani? Te is leírod, én is leírtam. Azért jobb, mert az nemzetközileg elfogadott. Ha saját pénzt bocsajtunk ki, azaz nem fizetjük a kamatokat a globális pénzpiac urainak, akkor a saját pénzt a konvertibilitása miatt egyszeruen kinyírják (a helyi pénzt meg törvényekkel nyírják ki). Ha viszont hitelt veszünk fel, azaz vállaljuk hogy az ország teljesítményébõl folyamatosan részesedhetnek a pénz kibocsájtói, akkor nyugtunk van.
Végeredmény az, hogy az államadósságot sehol sem cél visszafizetni (sehol sem cél kamatmentes saját pénz bevezetése). (Mutasd be az ellenkezõjét!) Azért nem cél a visszafizetés, mert így az ország azt teszi amire utasítják. Ezt hivják neokolonizációnak.