A nagy Gazdasagi Világválsag
-
"Te még mindig nem fogtad fel, hogy a spekuláns a saját vagyonával játszik mikor spekulál."
Persze, hogy a saját pénzét kockáztatja, de mivel spekulál, arra játszik,hogy többször nyerjen mint veszítsen.
Példa. Mikor látom,hogy valaminek az árfolyama esik, de kapok egy olyan hírt amiről arra következtetek,hogy emelkedésbe indul nemsokára, vagy egyszerűen kikövetkeztetem más kapocs folyamatokból,hogy emelkedés lesz. Akkor én mikor még olcsó, jól bevásárolok a sok részvényből, és mikor a csúcson van az árfolyam, eladom őket jó drágán, és lehet csinálok magamnak így 30% ot. Azt a 30% ot én nem munkával hozom létre, hanem "kockázatos" spekulációból, de azt a 30% ot a termelő reálgazdaságból veszem ki, a munkás rétegtől. Mert azt az értéket amit én elnyertem a spekulációmmal, valakinek létre kellett hoznia, ez egyértelmű.
Vagy ha olyan infóhoz jutok, hogy természeti katasztrófa várható, vagy egy cég becsődöl ami kihatással van más cégekre, mondjuk beszállító, vagy értékesítő, akkor számítok arra,hogy egyes árfolyamok zuhanni fognak, ekkor kötök egy jó kis vételi opciót, és beszopatom a termelő céget.