A nagy Gazdasagi Világválsag
-
"Maradjunk annyiban,hogy a hitel rossz abban a formában amiben most van.
Mivel olyan a rendszer,hogy mindig lesznek fizetésképtelen ügyfelek, tömegével akiktől aztán el lehet venni a valódi értékeiket."
Ezt írtam.
Ebben hol van az amikor kijelentem azt,hogy a hitel az ördög műve.
Vagy az az állítás, hogy a hitel rossz.
Mert én nem általánosságban írtam a hitelről, hanem abban a formában amiben most van.
Ez a forma egy olyan forma, mint amilyen a székfoglalós játék.
Amiben szól a zene és amikor elhallgat, akkor valaki állva marad mert egyel kevesebb szék van, ezért nem tud leülni.
Tehát nem a hitellel van a baj, hanem én azt tartom az ördög művének amikor a központi bank a hitelt mint eszközt használja fel egy olyan játékban amiben elveszi mások tulajdonát, értékeit, ami egyenlő a teljesítmény nélküli gazdagodással.
Tehát, amikor a bank expanziós politikát folytat, szól a zene, beleng a hinta, jól megy a gazdaság, és azt eredményezi,hogy a gazdaság szereplői bátran vesznek fel kölcsönöket, "Itt jelenik meg a hitel mint eszköz" , aztán a Központi bank, egy jól kiszámított, optimális időpontban restrikciós politikába kezd, és visszahívja a kihelyezett hiteleket. Ekkor elhallgat a zene mindenki leül, és akinek nem marad széke, az állva marad, fizetésképtelen lesz, ezért a bank elveszi minden értékét,hogy "kárpótolja" magát vele. Tehát nem a hitellel van a baj, hanem a hitelt üzemeltetők működésével.
A gesell pénzrendszerben például olyan hitel van, amin nincsen kamat.
Jó mi? :D Felveszel 20 milliót lakásépítésre, vagy 100 milliót, és tényleg csak annyit kell visszafizetned amennyit ténylegesen kaptál, nem a kétszeresé vagy a háromszorosát.
Mind eközben a pénz nem inflálódik mert a pénzt amit kaptál te értékké konvertálod ami megjelenik a gazdasági össztermékben is.
Amennyi hitelt kaptál, egy kis késéssel de ez az érték megjelenik a gazdaság számára is, ezért amennyivel bővül hitel kihelyezéssel a pénz mennyisége, annyival bűvöl a gazdaság is.
Ugye milyen egyszerű, és mennyire a nép érdekei mentén működik ez a pénz rendszer?