A nagy Gazdasagi Világválsag
  • remark #1052
    "Én a privát emberekről szóltam, nem a céges hitelekről. Az más tészta, de hasonló szint."
    Én arról beszéltem hogy a jelenlegi "rendszer" megkerülhetetlenné teszi a hitelfelvételt és/vagy a mások által felvett hitelek terheinek viselését. Ahogy néha a kisember nem gondol bele hogy mit jelent a fogyasztását hitelből fedezni, ugyanúgy nem gondol bele abba sem hogy milyen terheket ró a társadalomra a jelenlegi hitelpénzrendszer.

"...amíg a dolog nem érinti, nem érdekli, hogy ezt hogy valósítják meg."
    Én a fentieknek megfelelően arról beszéltem, hogy mi, akik itt hozzászólunk a témához, látjuk hogy mit csinálnak, látjuk hogy érint minket, de hiába minden, mert zéró-nulla-semmi beleszólásunk nincs a dologba. másikisvan lehet nem írta le szó szerint, de pontosan azért reaglátam, hogy nyilvávalóvá tegyem hogy erről van szó: NEM opcionális az hogy viseled-e a hitelpénzrendszer terheit.

"Attól függ, melyik háború."
    Mondjuk amelyik Európa vagy a viág sorsát alapvetően meghatározta.

"Háborút indítani nem a kis ember indítanak eredetileg, de ők is képviselik az országot."
    Ugyanazt írod le mint én. A háborút nem a kisember indítja, de ő viseli a terheit.

"Ha egy háborúval nem tud viszont azonosulni, akkor fellázadhat vagy megtagadhatja eme kötelességét."
    És erre biztos tudsz is példát mondani hogy ez hogyan működik a gyakorlatban.

"Nem véletlen, hogy minden háborúban fontos szerepet játszott a motiváció, ami a katonákat ösztönözte. Ennek a hagyományos neve propaganda, bár ez a szó ma már inkább negatív felhangot kapott."
    Használhatunk bármilyen szót is. Tőlem használhatod a ma forgalomban lévő PR szót is, ugyanazt jelenti.
    Egyébként meg nincs különbség aközött, hogy valakit nyílt erőszakkal/terrorral kényszerítenek háborúra, vagy mézes-mázas szavakkal, ígéretekkel, hazugsággal és a többi propagandatechnikával harcra motiválnak. Az eredmény ugyanaz. Ott a háború, és ott vannak mindkét oldalon a vesztesek. Erre előbb utóbb minden kisember rájön, hogy ő a vesztes oldalon áll. Az okosabb előbb.
    "There is no way to peace, peace is the way."

"Ez országtól és nemzettől függ, a felvilágosultság és az ismeret fogalma ezért fontos."
    1) A felvilágosultságot alapvetően a propaganda befolyásolja. A tömegmanipuláció létező dolog, nem mese.
    2) Az okoktól teljesen függetlenül a végeredmény 99.99% lúzer, és pár nyertes. Ez a lényeg.

"Hidd el, nagyon könnyen lehet olyan vélt vagy valós sérelmeket, történelmi eseményeket találni, amivel ez elérhető. Ha ezekkel nem ért egyet a katona, akkor jön a hadbíróság és példa statuálás. Egy háborúban a gyengeség jele is rossz eredményt szülhet."
    Erről beszélek én is, és írom le csak azért harmadszor, hogy lásd hogy végig ugyanarról beszélünk. Van az így vagy úgy háborúra kényszerített lúzer kisember, és van akik nyernek az egésszel. Ez a helyet a háborúval is és a hitellel is.

"Egy hitel felvételt ezzel összemosni erősen erőltetett."
    Röviden nem mutatható be a párhuzam. ;-)

"A kormányok és cégeknek kell lennie elszámolhatóságának. Ez a felelősségre vonás kérdése."
    Nincs felelősségre vonás. Ahogy az eseményeket megelőzően sincs választási lehetősége a kisembernek, ugyanúgy utólag sincs lehetősége hogy felelősségre vonja azokat akiket kellene.

"Maga a hitel rendszere nem elítélendő szerintem."
    Az nem. Csak mai formájában az. De tisztességesen megvalósított hitelrendszerről álmodozni olyan mint tisztességesen megvalósított demokráciáról vagy tisztességesen megvalósított kommunizmusról. Álom marad.

"A gond ott van, amikor olyan hitelt vesz fel valaki, amit már előre láthatóan nem fog tudni teljesíteni."
    Jelenlegi rendszerben MINDIG van vesztes, akkor is ha mindenki maximálisan jól gazdálkodik. Ez matematikai törvényszerűség.

(Az elkövetkező 10 napban "fórumon kívül leszek".)