Autós navigáció egyszerűen
-
Supergamer_real #122 Lassan 1 hete vagyok boldog tulajdonosa egy Mio 169-esnek iGO-val és csak ajánlani tudom mindenkinek!
Konkrét tapasztalatok:
A gép
Normális PPC - 2003-as winfossal, igazából a PDA részét még nem használom ki rendesen, kivéve az MP3lejátszást - a navigáció mellett multi taskban. A fektetett desgin nem kötelezőugyan, de navigációhoz nagyon praktikus.
A dobozban mindent adtak - ahogy ez el is várható - amire szükség lehet. PDA, szivargyújtó töltöő, sima hálózati töltő, USB kábel, Bónusz CD, rögzítőkar szélvédőre, külső antenna a fémgőzölt szélvédőjű autókhoz (de igazából erre semmi szükség nem volt még).
A készülék SIRF III-as chippel van ellátva. Hogy mi a különbség a SIRF II és III között a gyakorlatban? ÉG ÉS FÖLD!
A házban (a felső szinten persze), simán látja a műholdakat (persze ez tetőfüggő), az autóban ha csak az anyósülésle teszem a PDA-t akkor is vígan elnavigál. Így a külső antennát még sohasem kellett használnom.
Van SIRF II-es Bluetooth GPSes tapasztalatom is, de ha egy mód van rá válasszatok SIRF III-as vevővel ellátott GPS-t.
iGO
Őszintén megmondom, egyetlen olyan utcát nem találtam eddig (bár többnyire csak Pest és könyékén) ami ne szerepelt volna az adatbázisában.
Ugyan néha hajlamos nem ismerni a kisebb településeket és volt, hogy azt hittem nem ismeri az adott utcát, de ilyenkor a legközelebbi nagyobb városban keresve az utca nevét, (végül) mindig megtalálta (pl. Balaton melletti kisebb egybeépült települések, Siófok és környéke).
A design elég letisztultnak néz ki, bár ugye mint tudjuk játékfejlesztők tervezték a kezelőfelületet. A térképpel nagyjából elégedett vagyok, bár tegnap be akart irányítani egy "behajtanitilosutcába"
(igaz ilyenek óhatatlanul előfordulhatnak autós nav rendszereknél is, talán még sűrűbben is).
A "bird eye view" (3D-felül nézet)nagyon kellemes (és a számos, sokkal drágbb autós navigációs rendszerben máig nem elérhető) funkció. A SMARTZOOM funkció is minden további nélkül, normálisan működik. A térkép a PDA órája alapján autómatikusan vált DAY/NIGHT modeok között, így fontos, hogy az idő jól be legyen állítva amennyiben aktív az autoswitch funkció.
Mint minden hasonló megoldásban, ebben is voltak ugyan bugok - és nyilván vannak is még, de a legzavaróbbak pl. késve mutatta az autó pozícióját a térképen, már javították a forgalmazó oldaláról letölthető patch formájában.
Konkluzió
Igaz az AEROMAP-et nem próbáltam még, de pl. egy Wayfinderrel (avagy Pannon Navigátorral) össze sem lehet hasonlítani egy iGO-t. A PN szerintem egy hatalmas lebőgés, egy hónap teszt után még az ellenségemnek sem ajánlanám, hobby célokra megfelel ugyan de számomra messze túl megbízhatatlan.
Egy szó mint száz, aki sokat autózik sokfelé annak (szerintem) mindenképpen ajánlott vétel a Mio 169 + iGO kombó.