Sityi#28
Tegyük egy kicsit tisztába a dolgokat:
A filmipar bizony kínálati piac. A tisztelt néző dolga eldönteni, mit néz meg, mire áldozza nehezen megkeresett pénzét. Az viszont szomorú dolog, hogy a világ legfejletteb demokráciájában van arra jogalap, hogy a nézőből bűnöző legyen, ha másolatot készít a saját tulajdonában lévő filmről/szoftveréről/zenéjéről. Nem mindenki akarja ezt rossz célra használni. Én úgy gondolom, a magyar szabályozás az, ami ésszerű kompromisszum mindkét fél részéről - letölthetsz, illetve biztonsági másolatot készíthetsz (csak húzd meg magad), viszont aki terjeszt, az nézzen szembe ennek következményeivel.
Néző szempontjából vizsgálva a dolgokat viszont elkeserítő, ami ebben az országban megy. Nézzük csak: minimálbér 50000 Ft. Ha én elviszem a kedvesemet moziba, csak a jegy 2000. Még ha hozzávesszük a nasit, meg a mozi utáni kis iddogálást egy kávézóban/sörözőben, máris 5000-nél tartunk, ami 10%-a a minimálbérnek. Ha egy film kijön DVD-n az is 5-6000 Ft. És tapasztalataim szerint az én környékemen nagyon sokan dolgoznak minimálért, vagy csak egy kicsit többért. Ez persze nem a kiadók hibája. Viszont nem kéne nekik ezen annyira csodálkozni, mert van, aki szeretne szórakozni, csak nem teheti meg. És bizony vannak olyanok, akiknek ha tetszett egy film (esetleg warez forrásból szerezte meg), akkor utána, mihelyst megengedheti magának, megveszi.