Kung Fu
  • VolvexGlobator
    "... ezek szerint az igazán hatékony stílusokban nincs igazi küzdelem?..."
    Ugyan behatóbban csak a sajátomat ismerem,a többiről van némi fogalama,és amit írok,szigorúan a saját véleményem:
    Jó a verseny,és van,akinek kell is,hogy versenyezzen.Vagy azért,mert ilyen a habitusa,vagy mert szüksége van rá a teljesítménye fokozásához,vagy legyen az bármilyen más ok.
    Azt még mindig fenntartom,hogy nem az egyedüli módja a HM -eknek,de mindenesetre egy jól bejáratott út.
    Namármost: a szabályok a versenyek miatt szükségesek (súlycsoport,korcsoport,nemenkénti felosztás,védőfelszerelések,stb,stb...) ,és a versenysportok gyakorlói ezek figyelembevételével készülnek fel.És ez így van jól.
    Hozok viszont egy példát : egy tréning alkalmával te,vagy bárki,aki hasonló sportot csinál,pontkesztyűre,vagy tai-padra leüt 1500 csapottat.Ezzel párhuzamban én (mi) fabábura,vagy bármilyen más edzőkészségre ráverünk ugyanennyi satsau-t (egyfajta kézéltechnika torokra).Neked javul a horgod,nekem a satsau-m.Az viszont világos,hogy én talán soha a büdös életben nem fogom tudni alkalmazni élesben a satsaumat,de még ha oda kerülne a sor,versenyen sem,mert mindenhol tiltják,érthető okokból.ha innen nézem,még a faigerk (azt hiszem,a karatéban kin geri a neve) is "humánusabb".Említhetném még a WT -ból a számtalan szemre döfést,amit ez előbb említetteken kívül a kesztyű is lehetetlenné tenne,de szerintem párhuzamot lehet vonni az Aikido izületroncsoló technikai repertoárjával is.
    Nem mellékesen sem a vingcsun,sem az Aikido megalapítója nem ringbe szánta a rendszerét.
    "...A harcművészeteknél pl hangsúlyosabb a látvány (ettől művészet)...." Ez is csak bizonyos feltételek mellett igaz.A WT -nál szerintem nincs "látványtalanabb" harcművészet.Semmi sallang,semmit hátraszaltó,semmi flikkflakk.