• dez
    "Igen. És megint más tészt az, amire semmi bizonyíték sincs, és még az elméletek sem afelé konvergálnak."

Én úgy gondolom, a dolog belátható, csak nem mindenki képes rá. Mint ahogy semmit sem bizonyít valakinek egy egyenlet, aki nem képes azt értelmezni.

"Pont ezért mondom, hogy értelmetlen az érzésekre hivatkozni bizonyítékként."

Nem érted meg, hogy _ebben_ az esetben értelmetlen.

"Eddig mintha azt hangoztattad volna, hogy az emberi elme képességei határtalanok."

Ilyet nem mondtam, csak azt, hogy szélesebbek lehetnek a keretek, mint amit ma sokan gondolnak.

"Ezért találták ki a matematikai logikát."

Azzal is csak két matematikus megy valamire.

"Ezt most megint nem értem."

Úgy tűnik, te nem nagyon gondolsz arra, hogy jöhetnek még nagyobb változások a tudományban. Én meg - ezt az egyet - szinte biztosra veszem.

"De mint világkép nem ez volt a lényege. Nem az volt a fontos benne, amiben a későbbi elméletektől különbözik, hanem amiben meghaladta a korábbiakat. Természetesen nem volt teljes, és biztos, hogy a mai sem az. Viszont ez nem azt jelenti, hogy az egészet el kell dobni, és visszatérni a legprimitívebb misztikus világképekhez."

A "legprimitívebb misztikus világkép"-nek komoly hibái, hiányosságai vannak, de ezt sem kell szőröstül-bőröstül kidobni, mert vannak abban is jó megközelítések. Hosszabb távon szerintem közeledni fognak egymáshoz. (Persze a megrögzött marerialisták és a bigott vallásosok még sokáig lesznek.)

"Nem értem, hogy ezt honnan veszed. Amennyire én tudom, a terület szakértői velem értenek egyet."

Én inkább úgy fogalmaznék a helyedben, hogy te érszesz velük egyet. Mindegy, ez - többek között - a másik topikban belinkelt beszélgetésre vonatkozott, ha vitatkozni akarsz rajta, inkább ott. (De szerintem felesleges folytatni, mindenki elmondta már a véleményét, és úgysem tudjuk meggyőzni egymást.)

"Nem tudom, hogy ezen mit lehet nemérteni. Ha az agynak az "információ feldolgozó rendszer" modelljét tekintjük, akkor természetesnek tűnik, hogy általában rengeteg információ nem jut el a legmagasabb szintre, de kifejezett kérésre ezek egy része mégis eljuthat. Szerintem az agy tökéletesen megfelel ennek az elvárásnak."

Nem tudom, hogy a kért információ fizikailag követhető módon eljut-e pl. egy központba, ahova minden befut (ha van egyátalán ilyen).