BiroAndras#266
"Ugyanis, jól látható különbség van aközött, hogy ha az eddigi tudományos elméletek látszatra valami felé konvergálnak, vagy hogy konkrétan, tényszerűen tudható valami."
Igen. És megint más tészt az, amire semmi bizonyíték sincs, és még az elméletek sem afelé konvergálnak.
A pontos valószínűségi sorrend kialakítását az olvasóra bízzuk.
"A mozgás, főleg távolról nézve, könnyen lehet becsapós. Másrészt, egy alvajáró is sokmindent meg tud csinálni, anélkül, hogy a tudatánál lenne (bizonyos dolgokat meg nem). A mozgás-koordinációt bizonyára elég jól tudják majd utánozni, főleg a mesterséges neurális hálókkal."
Pont ezért mondom, hogy értelmetlen az érzésekre hivatkozni bizonyítékként.
""Létező" nem feltétlenül = "tudományosan definiálható"..."
Hát erről is lehetne nyitni egy szép hosszú filozófiai vitát. Szerencsére ezt mások már alaposan kivesézték, így én most talán megúszhatom : Invisible Pink Unicorn.
"Ez az, hogy az emberi logika véges..."
Eddig mintha azt hangoztattad volna, hogy az emberi elme képességei határtalanok.
"(Ráadásul különbség is van az emberek logikai érzéke között. Az egyik beláthat valamit, amit a másik nem. Ilyenkor mit lehet tenni? Semmit.)"
Ezért találták ki a matematikai logikát.
""Sokkal közelebb áll a mai tudományos világképhez, mint bármely korábbi."
És sok esetben hozzáteheted: "és későbbi"..."
Ezt most megint nem értem.
"De itt most nem ez a része volt az érdekes, hanem az, hogy egy viszonylag egyszerű mechanikus rendszernek írta le a világot. (Ami eleve abszolút kizárt minden "természetfölötti" dolgot.)"
De mint világkép nem ez volt a lényege. Nem az volt a fontos benne, amiben a későbbi elméletektől különbözik, hanem amiben meghaladta a korábbiakat. Természetesen nem volt teljes, és biztos, hogy a mai sem az. Viszont ez nem azt jelenti, hogy az egészet el kell dobni, és visszatérni a legprimitívebb misztikus világképekhez.
""Azt hiszem, elég tájékozott vagyok a témában, mive az egyik kedvencem. De erről kár vitatkozni, nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy az evolúció folyamatában semmi olyan nincs, ami elvi akadálya lenne a mesterséges megvalósításnak."
Tehát jobban tudod, mint a téma legnagyobb szakértői? Nem hinném... Szóval, ez nem igaz."
Nem értem, hogy ezt honnan veszed. Amennyire én tudom, a terület szakértői velem értenek egyet.
"Sokminden olyan tudatosulhat, amiről korábban nem gondolták, és nem nagyon értik, ez hogy történhet meg."
Nem tudom, hogy ezen mit lehet nemérteni. Ha az agynak az "információ feldolgozó rendszer" modelljét tekintjük, akkor természetesnek tűnik, hogy általában rengeteg információ nem jut el a legmagasabb szintre, de kifejezett kérésre ezek egy része mégis eljuthat. Szerintem az agy tökéletesen megfelel ennek az elvárásnak.