BiroAndras#265
"Nem jelent gondot elfogadni, hogy a világ sokkal furcsább, mint amit a "józan ész" diktálna."
Azt próbálom már egy ideje elmagyarázni, hogy nem az elfogadás a gond, hanem az elképzelés. Az, hogy magad elé képzeld a folyamatokat, mintha ténylegesen látnád. Most el kell magyaráznom, hogy mi az a képzelet?
"Nekem van okom feltételezni. És még ha nem lenne, akkor is fel lehet tételezni. Lényeg, hogy ha bebizonyosodik, jöhet a fizika, újra."
Ha van rá okod, azt leírhatnád. Ha meg nincs, akkor meg alaptalan feltételezés az egész, amit egyszerűen nincs értelme ennyire védeni. Elméletei lehetőségként elfogadtam. Csak azt modom, hogy nem ismerek olyan okot, ami miatt komolyabban kéne venni, mint az isteni beavatkozást.
"Mint pl.: '"minden" arra utal, hogy - kvázi ténynek vehető'. Kvázi ténynek veszed, hogy az ember összességében nemsokára modellezhető lesz. (Ugyanígy, ténynek veszed pl. az evoluciót is.)"
Nem veszem ténynek, hogy az ember modellezhető lesz. Csak azt mondom, hogy a tendenciákat figyelembe véve ez valószínűsíthet. És a "nemsokára" így is évtizedeket jelent.
Az evolúcióról meg a másik cikknél írtam.
"Olvass vissza."
Megtettem, nem használt. Megpróbálhatnád mondjuk 10-20 sorban összefoglalni az elméleted. Már csak az új kolléga (morgo) kedvéért is.