• BiroAndras
    ""Egyrészt, ennek semmi nyoma nincs. Az idegsejtek tevékenység szépen modellezhető kvantumok nélkül is."
    Csak bizonyos részfolyamatok modellezhetők viszonylag jól. (Ha nem így lenne, már rég sokkal fejlettebb MI-k léteznének.)"
    Az MI kutatásban nem sokat foglalkoznak az idegsejtek modelljeivel. A kutatás tárgyai inkább a magasabb szintű algoritmusok. Van sok olyan MI is, ami nem neuronhálót használ. Ha megnézed bármely MI-vel foglalkozó könyvet, láthatod, hogy a neuronok egy elég egyszerű modelljével dolgoznak, és nem szokták hiányolni a többlet funkciókat. Konkrétan az MI-vel kapcsolatban még sose hallottam a kvantumfizikát emlegetni, pedig elég sokat olvasok a témában.

"Ez egyátalán nem olyan biztos. Vegyük pl. azt a lehetőséget, hogy a tudat valamennyire független az agytól, és mondjuk valamilyen kvantumfizikai effektus segítségével kommunikálnak egymással."
    Ez túlzottan merész feltevés ahhoz, hogy következtetéseket vonjunk le belőle. Ha egy feltevés védelmében újabb és újabb feltevéseket kell behozni, akkor az az egészet egyre valószínűtlenebbé teszi.

"Nem látom az emberszerű MI-ket az utcán... De még a laborokban sem."
    Nem nézted a linkeket? Másrészt más dolog érteni valamit, és megint más leutánozni. Én pl. nagyjából értem, hogy hogyan működik egy modern processzor, legalábbis annyira, hogy biztos legyek benne, hogy semmi misztikus nincs benne: De megtervezni csak a legkezdetlegesebbeket tudnám, ami ma már egy zsebszámológépbe se tennének be.

""Érzelmi" háttérből kiindulva mutatnak rá a szakmai hiányosságokra, stb. (Mert többnem érzik magukat, mint ami az elméletekből fakad.)"
    ???

"Na ja, csak épp külön kellene választani a tudományos életet a hétköznapi éllettől. Nálad a kettő egy és ugyanaz."
    Én eddig azt hittem, hogy a tudományról vitatkozunk.

"Plusz, az elméleti lehetőséget összekevered a tényként tudható dolgokkal."
    Márminthogy te. Én épp ezt a különbséget próbálom megmagyarázni. Elméleti lehetőségként nem zárom ki azt, amit állítassz, ezt már többször is mondtam.

"""de hogy az ember teljes lelki világát modellezni tudná... Csak szeretnéd!"
    Teljes egészében MÉG nem. De nagyon szépen haladunk."
    Ebben van valami beteges..."
    Most eltekintve attól, hogy illik-e ilyen kijelentéseket tenni, magadnak mondassz ellent. Én azt mondom, hogy az emberi elme tudattal, "lélekkel" együtt megismerhető, és nem is állunk rosszul ebben. Erre mondod, hogy beteges. Csakhogy épp te akarod nekem bizonygatni, hogy a tudat megismerhető a kvantumfizika segítségével, míg én azt monsom, hogy nem tudom, hogy hogy lehetne. Tehát te is azt állítod, hogy a "lélek" megismerhető, sőt azt is megmondod, hogy hogyan. Most akkor hogy is van ez?