• dez
    #243
    "De az is elég nagy ugrás, csak valamivel könnyebb megemészteni. Kevésbbé alapvető fogalmakat kellett újradefiniálni. De azért a görbült téridőt se könnyű megemészteni, különösen az olyan extrém megnyilvánulásait, mint a fekete lyukak és féregjáratok."

    Nekem nincs ezzel gondom. Csak neked, mert neked "feküdt" a szuper- mechaniszikus klasszikus világkép is.

    "Ami elég sok. Másrészt, amit nem tudtunk még megvizsgálni, arról meg te se mondhatsz biztosat."

    De te se!!! Én csak azt mondom, "lehet", te mondod azt, hogy "szinte biztos, hogy így van, és ameddig nincs más adat, tekintsük úgy, hogy úgy van". Ez már hitkérdés, és te rám akarod kényszeríteni a saját hitedet.

    "Nem a módszer a probléma. A kvantumfizika lassan 100 éves. Az elméleti keret elég szépen kialakult (bár még nem teljes), kísérleti módszerek, és berendezések ezrei léteznek. Tehát nem arról van szó, hogy ne tudnánk kimutatni, és vizsgálni kvantum-effektusokat. Egyszerűen nem találtunk ilyeneket az agyban. Sőt, még azt sem mondhatjuk, hogy a még rejtélyes részletek magyarázhatók lennének a kvantumfizikával."

    Most mondtad, hogy sejt szinten működnek ilyenek.

    "Én meg nem ezt gondolom. És a terület szakértői sem. Az elme megértésében eddig se a fizika játszotta a főszerepet. Sőt, az áttörést épp az hozta, hogy a fizikán kívül (informatika) kezdték keresni a megoldást."

    Te keversz valamit. Vannak a folyamatok, és vannak azoknak a fizikai alapjaik. A folyamatok elvileg elemezhezők a fizikai alapok hozzászámolása nélkül is. Ez az informatikai része a dolognak. Csakhogy, tegyük fel, a tudat így nem közelíthető meg, mert az egy speciális fizikájú dolog (vagy speciális fizikájú az interface, ami az agyat összeköti vele): nos akkor megint elő kell venni a fizikát.

    "Nem mondtam, hogy kikövetkezetethető. Azt mondtam, hogy szinte semmi sem következik belőle."

    Akkor miért állítasz mégis végkövetkeztetés jellegű kijelentéseket?

    "Például az sem, hogy a kvantumfizika lenne a megoldás kulcsa. És ha nem következik belőle, akkor milyen alapon várod pont attól az eredményeket?"

    Már leítam a következtetésem menetét. Majd a jövő eldönti, helyes volt-e. (Attól, hogy te nem ismered el 1-2 "állomását", attól még a számomra az egy következtetési sor.)