BiroAndras#239
""Ugyanilyen alapon a relativitáselmélet is gyanús lehetne."
Az sok tekintetben jóval közelebb áll a klasszikus fizikához."
De az is elég nagy ugrás, csak valamivel könnyebb megemészteni. Kevésbbé alapvető fogalmakat kellett újradefiniálni. De azért a görbült téridőt se könnyű megemészteni, különösen az olyan extrém megnyilvánulásait, mint a fekete lyukak és féregjáratok.
""Másrészt én még mindíg azt állítom (a téma szakértőivel együtt), hogy amit az elméről már tudunk, az szépen belefér a klasszikus fizikába."
Amit eddig relatíve közelebbről meg tudtunk vizsgálni..."
Ami elég sok. Másrészt, amit nem tudtunk még megvizsgálni, arról meg te se mondhatsz biztosat.
"Nana! Eddig azt tudtunk megvizsgálni, amit az eddigi módszerekkel meg tudtunk közelíteni. Milyen alapon képzeljük, hogy amit mégcsak megközelíteni sem tudtunk eddig, az semmi "újdonságot" nem hoz majd? Ez logikai bukfenc."
Nem a módszer a probléma. A kvantumfizika lassan 100 éves. Az elméleti keret elég szépen kialakult (bár még nem teljes), kísérleti módszerek, és berendezések ezrei léteznek. Tehát nem arról van szó, hogy ne tudnánk kimutatni, és vizsgálni kvantum-effektusokat. Egyszerűen nem találtunk ilyeneket az agyban. Sőt, még azt sem mondhatjuk, hogy a még rejtélyes részletek magyarázhatók lennének a kvantumfizikával.
"Márpedig én úgy gondolom, hogy az "átélés" magvához közeledve éppenhogy a fizika kerül majd előtérbe."
Én meg nem ezt gondolom. És a terület szakértői sem. Az elme megértésében eddig se a fizika játszotta a főszerepet. Sőt, az áttörést épp az hozta, hogy a fizikán kívül (informatika) kezdték keresni a megoldást.
""Ahogy magad elé képzelsz egy átlagos tárgyat."
Azt megtehetem úgy is, hogy éppenhogy egyátalán nem gondolok a fizikai alapjaira."
De most épp az a lényeg, hogy arra gondolj. Úgy kell elképzelned a tárgyat, ahogy látnád, vagy valami hasonló módon. Pl. hogy meg tudd számolni az éleit.
"Azért van egy kis különbség aközött, hogy van itt egy fehér folt, amit majd talán kitöltünk, és azt mondani, hogy "ó, a mai tudásukból kikövetkeztethető az egész, nincs itt semmi furcsa!"."
Nem mondtam, hogy kikövetkezetethető. Azt mondtam, hogy szinte semmi sem következik belőle. Például az sem, hogy a kvantumfizika lenne a megoldás kulcsa. És ha nem következik belőle, akkor milyen alapon várod pont attól az eredményeket?