dez#227
"Ez így már jobban hangzik. Mindenesetre sokat tudunk már a kvantumfiikáról, és az elméről is, mégse látszik, hogy lenne közük egymáshoz. Persze mindkét területen bőséggel van még felfedeznivaló."
Ha feltételezzük, hogy a kvantumfizika jobban írja le a valóságot, és "belátjuk", hogy az átélő tudat nem fér bele a klasszikus fizikába, adja magát a kapcsolat. Csak ez ma még nem konkretizálható, így csak sejtés marad.
"Felfogni tudjuk persze. De a képzeletünk már nem képes megbírkózni ezzel."
Attól is függ, milyen szinten, mennyire konkrétan, részletekbe menően akarjuk elképzelni.
""És attól, hogy itt nem akarom konkrétan megnevezni a kapcsolataimat, stb., attól azok még nem titkosak."
Azt hittem, ez a titkosság definíciója..."
Egy fontos szó kimaradt: itt. Te a saját neveden írsz (elvileg), talán bármit hajlandó lennél elárulni magadról. Én inkább nem. Meg aztán senki sem hatalmazott fel, hogy mások kutatásainak részleteit "publikáljam", stb.
"Naugye. Nehéz megmagyarázni valamit, amiról azt se tudjuk, hogy micsoda. Én ezzel úgy vagyok, hogy előbb foglalkozzunk csak az intelligenciával, mert azt tudjuk definiálni. Gyakorlati célokra úgyis csak az kell, a franc se akarja, hogy a mosógép átélje a mosás élményét. Aztán ha már tökéletesen értjük, hogy mitől intelligens az agy, akkor vagy belebotlunk az "átélésbe", vagy ha nem, akkor is jobb pozícióból indulnuk, mint most."
Azért az mégiscsak egy "információ", hogy van itt valami furcsaság, amit nem tudunk igazán hova tenni, megfogni. Ezt nem lehet csak úgy elfelejteni.
"Erről van szó. Ha feltesszük, hogy a szimuláció tökéletes, akkor a kérdés eldönthetlen, jelen tudásunk szerint. Sőt, sokan azt mondják, hogy ha két dolgot egymástól elméletileg se lehet megkülönböztetni, akkor a kettő valójában is azonos, vagy legalábbis értelmetlen megkülönböztetni őket."
Én ezzel nagyon nem értek egyet. Attól, hogy valamit (jelen pillanatban, jelen tudományos eszközökkel) nem tudunk természettudományosan megfogni, attól még tudhatjuk, hogy létezik.
"No igen. Ezt viszont szeretnénk elkerülni, hiszen azért építjük őket, hogy helyettünk dolgozzanak, nem azért, hogy a szomszédban lakjanak."
:D Ez jó. De ahogy most állnak a dolgok, nagyon efelé tendálunk. És valószínűleg nem is állna meg ott a dolog, hogy megelégszenek azzal, hogy a szomszédaink legyenek. Hiszen mi butábbak, ügyetlenebbek, stb. vagyunk. Az meg nem mond nekik semmit, hogy "átélő tudat". Hiszen a maguk módján ők is "átélnek" (mint érzékszervi és egyéb információk gépies feldolgozása, stb.), nem fogják érteni a különbséget. És a végén még itt lesz egy bolygó, amit olyan "lények" népesítenek be, amik csak szimulálják, hogy tudatosan átélik az életet. Sims IRL.
"Megnéztem a srác honlapját. Hát, elég "érdekes" írásai vannak."
Hát nem lehet mondani, hogy meg akar felelni pl. egy Nature-publikációtól elvárt keretrendszernek. :)