BiroAndras#222
"Nem mondtam, hogy magyarázható kvantumfizikával, mindössze azt, hogy mivel az közelebb van ahhoz, amilyen a világ valójában, néhány lépéssel közelebb vihet a dolog lényegéhez."
Ez így már jobban hangzik. Mindenesetre sokat tudunk már a kvantumfiikáról, és az elméről is, mégse látszik, hogy lenne közük egymáshoz. Persze mindkét területen bőséggel van még felfedeznivaló.
"Ezt azért nem mondanám, csak azt, hogy nem korlátozódik a klasszikus fizikai világkép megértésére. Fel tudjuk fogni, hogy a valóság nem olyan, amilyennek megszoktuk (amilyennek hitték sokan az utóbbi 200 évben, stb.)."
Felfogni tudjuk persze. De a képzeletünk már nem képes megbírkózni ezzel.
"És attól, hogy itt nem akarom konkrétan megnevezni a kapcsolataimat, stb., attól azok még nem titkosak."
Azt hittem, ez a titkosság definíciója...
"Olyan valami, ami képes az agytól átvenni egy halom kódolt információt, amelyek egy - bár az "igazira" valamelyest hasonító, de azt többféleképp manupulált - virtuális valóságot átvenni, és azt... "átélni". Namost, "definiálni" kellene, mit jelent az, hogy "átélni"..."
Naugye. Nehéz megmagyarázni valamit, amiról azt se tudjuk, hogy micsoda. Én ezzel úgy vagyok, hogy előbb foglalkozzunk csak az intelligenciával, mert azt tudjuk definiálni. Gyakorlati célokra úgyis csak az kell, a franc se akarja, hogy a mosógép átélje a mosás élményét. Aztán ha már tökéletesen értjük, hogy mitől intelligens az agy, akkor vagy belebotlunk az "átélésbe", vagy ha nem, akkor is jobb pozícióból indulnuk, mint most.
""- Hogyan lehet eldönteni, hogy egy objektum rendelkezik-e ezzel a tulajdonsággal."
Bizonyos mértékig talán lehet szimulálni, mintha az "objektumnak" lenne ilyenje. Ha elég jól van szimulálva, nem túl könnyű eldönteni."
Erről van szó. Ha feltesszük, hogy a szimuláció tökéletes, akkor a kérdés eldönthetlen, jelen tudásunk szerint. Sőt, sokan azt mondják, hogy ha két dolgot egymástól elméletileg se lehet megkülönböztetni, akkor a kettő valójában is azonos, vagy legalábbis értelmetlen megkülönböztetni őket.
"Az, hogy hosszabb távon a robotoknak ugyanannyi joguk lesz az "élethez", mint az embereknek..."
No igen. Ezt viszont szeretnénk elkerülni, hiszen azért építjük őket, hogy helyettünk dolgozzanak, nem azért, hogy a szomszédban lakjanak.
"Egyébként pár éve Grandpierre Attila publikált 1-2 helyen"
Megnéztem a srác honlapját. Hát, elég "érdekes" írásai vannak.
""- Tegyük fel, hogy meditációval, trükkökkel, és rengeteg gyakorlással, stb. mégis sikerül. Akkor hogyan tovább? 5D ? 6D? Vagy ne aprózzunk : mi van a 2345869876353462764987 dimenziós görbült, nem euklídeszi terekkel?"
Nem tudom. (Illetve meditációval inkább pl. teljesen ki lehet vonni magunkat a térből. Annak is van egy "feelingje".)"
A kettő közt van némi különbség.