• dez
    #202
    "Most mi van???"

    - Most van az, hogy nem látsz ki a saját nézeteid mögül, így képtelen vagy követni mások gondolatmenetét.

    "Tehát, a kérdés/felvetés elhangzott. Innentől a bizonyítékok keresése a feladat. Erre írtam én azt, hogy a feltevés mellett szóló bizonyítékról egyről se tudok."

    - Sok dolog van, amiben még messze vagyunk a természettudományos értelemben vett bizonyíthatóságtól. Pl. a szuperhúrokat, vagy parallel univerzumokat sem lehet ilyen értelemben bizonyítani, de már lehet róluk gondolkodni.

    "Itt szó se volt átélésről."

    - De bizony, pontosan arról van szó. Az átélésben forrnak egybe az információk.

    "Mellesleg a paradoxonok (pl. a fent említett jószág) is általában azt jelzik, hogy a jelenség leírásához használt fogalmak valahol nem stimmelnek."

    - Persze, hogy azt jelzik, erről van szó.

    "Megint teljesen eltérsz a tárgytól. Én azt írtam, hogy az agy a klasszikus fizikához lett tervezve. Erre te a két agyfélteke közti különbségeket hozod fel. Mondom, hogy nem ez a lényeg, erre te megint erről írsz."

    - Igazából nem tértem el a tárgytól, csak hiszed.

    "Én inkább analógiának, illetve hasonlatnak mondanám. És mellesleg nem különösebben nehéz bizonyítani. Elég ha csak azt vesszük, hogy egy ember sokszor milyen nehezen boldogul olyan feladatokkal, amiket egy számítógép egy ezredmásodperc alatt megold."

    - Figyelj, az agynak nincs a te fogalmaid szerinti "általános processzora". Sok-sok agysejtje van, amik egy jó része szabadon változtathatják a kapcsolódásaikat, ha úgy tetszik, szabadon programozhatóak, és a szokványos emberi képzeleten túlvan, hogy mire képesek így együtt.

    "Mi köze az álmoknak a kvantumfizikához? Azt gondolod, hogy az emberek álmukban rendszeresen nanométeres mérettartományokban mászkálnak? Meg azt sem értem, hogy milyen evolúciós előnnyel járna kvantumokról álmodni, és még hozzájuk is igazítani az agyat, mikor az élelemszerzés, és szaporodás a valós, newtoni világban történik.
    Ha meg mégis így volna, akkor nem lett volna szabad ilyen meglepetésnek lennie a kvantumfizika furcsaságainak. Azt mondta volna mindenki, hogy "Jé, pont ilyenről álmodtam a múltkor"."

    - Nem igazán erre gondoltam (de még az sem zárható ki, hogy valaki álmában jön rá valamire akár a kvantumfizikában). Én arra gondolok, hogy álmában nincs mindíg bezárva az ember a szokásos 3+1 dimenzióba. (Bár te biztos, hogy még álmodban is.)

    "Ezt mondom én is. Épp ez a baj, az ilyen műveletek ezekre a központokra korlátozódnak, így ezek korlátai az egész agy korlátai."

    - Nem, te az ellenkezőjét mondod.

    "Vagy egyszerűbben LSD-vel..."

    - Tévedés, egyátalán nem egyszerűbb, mivel az LSD-nél teljesen véletlenszerű, és viszonylag ritka, hogy kikapcsolnak azok a központok. Inkább csak (átmeneti) zavart szenved a működésük. Csak úgy, mint sok másé, így túl sok lesz a zavar ahhoz, hogy túl sokat lehessen vele kezdeni, legalábbis ilyen szempontból.

    "Mégis a kvantumfizikusok tudomásom szerint egyik módszert sem használják."

    - Amikor megpróbálnak új megközelítéseket elképzelni, akkor öntudatlanul ezzel is próbálkoznak. (Ja, tudom, most jön, hogy ők csak egyenletekkel foglalkoznak.)

    "Egyéként nem látom, hogy egy modul kikapcsolása hogy növelheti a rendszer képességeit.

    - Hmm, pedig igazán egyszerű: úgy, hogy nem korlátozza le a többit.

    "Tudom, hogy bizonyos körülmények közt az ember fura, szürreális dolgokat lát és gondol, valamint, hogy a kvantumfizika fura, és szürreális. De ettől még a kettő nem lesz azonos. A villamos is sárga, meg a citrom is, mégis két eléggé különböző dologról van szó."

    - Ehh, a lényeg az, hogy már nem korlátozódik a világképünk a sima kézzelfogható dolgokra, mint a klasszikus fizikában.

    "És azt is írják, hogy nem is nagyon müxik."

    - Ezt hol is írják? Azt írják, hogy egy "értelmetlen" gondolatból (macska) indult ki a kvantumszámítógép ötlete, és lám működik.

    "Nem ezt mondtam én is?"

    - Nem, te többször azt írtad, hogy "ők" csak egyenletekkel foglalkoznak.

    "Rosszul tudod. Egyrészt a szemben nincs semmi, ami feldolgozza a jelet, így mást nem is nagyon továbbíthat, mint nyers adatot. Másrészt a tapasztalat szerint annyira pixel alapú a dolog, hogy ha az egykéreg megfelelő részét egy digitális kamerából érkező jelekkel ingerlik, a páciens lát a kamerán keresztül."

    - Sürgősen nézz utána ennek! Nagyon is van előfeldolgozás már a szemben is! Egy nemrég bemutatott, szembe ültethető, szemsérülés miatt megvakult embereknek kifejlesztett processzor pont ezt próbálja utánozni. Téves, amit a kameráról írsz, nem pixeles adatokat továbbít, hanem formailag kódolt jeleket.

    "A textúrák 99.9%-ban bitmap-ek. És a megjelenítés több fázisában is vannak pixel alapú műveletek. Például a takarások (Z-buffer) és a megvilágítás számolása."

    - Ezek éppenhogy a leképzés utolsó fázisához tartoznak.

    "De egy videokártyável még a tisztán vektoros műveleteket is csak 3D-ben tudod elvégeztetni, mert csak 3D-s vektorokat tudsz átadni neki."

    - 3D <> pixelek...

    "1. Bizonyos értelemben fizikai tárgy, hiszen az agy hozza létre. Ez korlátozza a teljesítményét."

    - Éppen arról van szó, hogy a jelek szerint ez nem így van, legalábbis nem a klasszikus fizika keretein belül.

    "2. Amit mondassz az egy az egyben igaz bármilyen szoftverre is. A többit már leírtam korábban."

    - A szoftver nem éli át a működését, és az általa manipulált adatokat. Csak "zakatol".

    "És amikor az ilyen extra inputra figyelsz, közben a megszokott inputokat is ugyanolyan hatákonyan tudod feldolgozni?"

    - Gyakorlat kérdése.

    "A meditáció nem épp arról szól, hogy kizárjuk az összes megszokott ingert, hogy ne vonják el a figyelmünket?"

    - Nem csak egy fajta meditáció létezik. Az is egy meditáció, amikor nem egy konkrét dologra figyelünk, hanem egyszerre mindenre. És így tovább.

    "Mellesleg ez önmagában is engem igazol, hiszen épp az történik, hogy szándékosan figyelmen kívül hagyunk információkat. Ha a tudat kapacitása korlátlan lenne, nem lenne szükség ilyen trükkökre."

    - Mit hagyunk figyelmen kívül? Ezt csak te mondod, tévesen. Meg amúgy ez nem trükk, hanem tanulási folyamat. A mai ember is sokkal több dologra figyel, mint pl. a középkori. (Persze sajnos van néhány dolog, amit meg elhanyagolnak sokan, bár ez hosszabb távon általában kárukra válik.)

    "Emlékeim szerint sosem beszélgetett egyszerre sok emberrel. eggyel is csak nehezen tudott. A speciális képességei pedig nem terhelték meg különösebben az agyát, hiszen annak nyers számítási teljesítménye egy szuperszámítógépével vetekszik, csak normálisan más feladatokra van tervezve."

    - Látom, fogalmad sincs, ki az a Hoffman. Nos, az LSD felfedezője.