dez#194
"Hoppá. Azt hiszem itt vaskos félreértés történik. ÉN sose állítottam, hogy a tudatnak nincs köze az anyaghoz, sőt, épp az ellenkezőjét állítom."
Nincs itt semmi félreértés - tudom, hogy te mit állítasz. Nehogy megpróbáld kicsit követni mások gondolatmenetét...
"De nem is erről volt szó, hanem a kvantufizikával valókapcsolatáról. Én azt mondtam, hogy a tudat létrejöttéhez nem szükségesek kvantum-effektusok. Vagy legalábbis jelenleg semmi erre vonatkozó bizonyíték nincs."
Igen, ha abban a dobozban gondolkodunk, amiben pl. te, akkor fel se tesszük ezt a kérdést.
"Ez teljesül egy számítógépben is. Szintén nem kell hozzá kvantumfizika."
Ó, tehát szerinted a számítógép átéli, amit csinál?
"Két különböző társaaságról van ám szó! Az egyik csapat a fizikusok, akik az egyenletekkel dolgoznak, a másik meg az összes többi ember. A fizikusok elvannak az egyenletekkel, de a többieknek azok nem mondanak semmit, nekik valami szemléletes leírás kellene, ami meg elég problémás."
Én az olyan személyekre gondoltam, akik nagyon is értik 1-2 furcsaságát a kvantumfizikának, pl. Schrödinger, aki a híres macskás példájával érzékeltette az egyik furcsaságot.
"Ezzel a felosztással is vitatkoznék, de ez túl messzire vezetne."
Hát, mondjuk 10 évvel ezelőtt még lett volna értelme ezzel vitatkozni, ma más semmi értelme sincs: számos tudományos vizsgálat, kísérlet, megfigyelés által alátámasztott, a szakma szereplői által régóta tudományos tényként kezelt dologról van szó.
"A lényeg az, hogy az agy is "célhardvert" használ sok alapfeladat megoldására."
Ez csak részben igaz: sok esetben, ha sérül egy ilyen alap-feladat "kisközpontja", azt át tudja venni egy másik terület.
"Van ugyan általános logikai "processzora" is, de az erősen korlátozott teljesítményű."
Ez a megfogalmazás így egyszerűen egy butaság.
"A hardveres rész pedig a XX. század elejéig soha nem találkozott kvantum-jelenségekel, így nem is lehet felkészülve rá, hacsak Isten, vagy az UFO-k fel nem piszkáltak bele."
Ez is... Te sosem álmodsz pl. a fizikai világtól független dolgokról? [Úgy látszik, nem.] Jó, akkor ne magadból indulj ki. (Mint mondtam, az idő és a tér értelmezése két kisebb központra korlátozott művelet, a többi nincs fixen ennek alárendelve, bár éber állapotban általában aktívak, de pl. megfelelő mentális technikákkal átmenetileg kikapcsolhatóak.)
"Nem, egyenletekben gondolkodnak, mert másképp nem megy."
Pl. az általad belinkelt írásban is lehet róla olvasni, hogy ez nem minden tekintetben van így.
"Egyébként nem hinném, hogy a kvantumfizikusok képzelőereje rosszabb lenne a többiekénél."
Szerintem a "kvantumfizikusok" nem egy ember soksorozódásai, azaz egyénre válogatja, kinek milyen jó a képzelőereje. Van, akinek semmit sem mond pl. az a bizonyos macskás dolog, vagy a qubitek fogalma, másoknak meg igen.
"A látással kapcsolatos műveletek közül sok pixel alapú. Például amikor képzeletben elforgatsz egy tárgyat. Persze nem pont úgy megy a dolog, mint a számítógépeknél, de a problémák hasonlóak."
Én egészen másképp tudom... Már a szem-idegroston sem pixel-alapú infó továbbítódik az agyba. Mellesleg számítógépeknél sem pixel-alapú a dolog, az csak a végeredmény. Előtte poligonok vannak, és textúrák (amik szintén nem feltétlenül pixel-alapúak, lehetnek algoritmikusak is), stb.
"A probléma épp akkor jön elő, amikor a következményeket próbáljuk elképzelni. Az addig még oké, hogy az elektront egy állapotfüggvény írja le, bár sokaknak már az gondot okoz, hogy a függvény a komplex számokon van értelmezve. Az igazi problémát az okozza, hogy elképzeljük az elektront ez alapján.
Nem értem, hogy miért olyan nehéz ezt megérteni."
Én nem arra gondoltam, hogy egy 25 soros állapotfüggvényt próbálj elképzelni. Látom, nem érted, mire gondolok.
"Persze a modularitás megsérthető. Egy magas szintű program is hozzáférhet közvetlenül a hardverhez, ha nagyon akar. És belekolbászolhat a windows API-k működésébe is. De egyszerűen belátható, hogy nem lehet "tudatában" a saját működése minden részletének."
Nézd, ha a tudat (átélő tudat) nem egy fizikai tárgy, és így nincsenek fizikai határai, miért lennének bármilyen határai. Miért korlátozódna egy adott mennyiségű információra? És bizony nem is korlátozódik. A hétköznapi tudat egy "megszokás". A tudat kiterjeszthető bizonyos meditációs technikákkal. (Meg bizonyos drogokkal is, bár úgy úgymond több lesz a zaj, mint a jel, ami eleve lekorlátoz.)
"Meg képzeld el, hogy milyen lenne, ha tényleg tudatában lennél az összes információnak, ami az agyadba érkezik. Kb. olyan lenne, mintha egyszerre 10000 emberrel beszélgetnél."