Miért is remek/szar (a megfelelő aláhúzandó) könyv Tolkien főműve
-
aztán amikor nagyon borul a mérleg, gyorsan átszalad a fehér oldalra :)
a megijedés pedig félig-meddig volt csak vicc... mi állította vajon meg?
"És lám, vágyam valóra válik. Te magadtól ideadod nekem a Gyűrűt! A Sötétség Ura helyére Királynőt állítasz. És én nem leszek Sötét, de szépséges és lenyűgöző, mint a Pirkadat és az Éjszaka! Mocsoktalan, mint a Tenger, a Nap és a Hó a hegyek csúcsán! Félelmetes, mint a Vihar és a Villám! Erősebb, mint a föld fundamentuma. S imádni, félni fog minden!
Fölemelte a kezét, gyűrűjéből fény áradt, de az csak őt világította meg, minden más sötétben maradt. Ott állt Frodó előtt, mérhetetlen nagynak látszott, kibírhatatlanul gyönyörűnek, félelmetesnek, és imádnivalónak. Majd lehullott a keze, a fény kialudt, ő váratlanul elnevette magát, s íme kicsi lett megint: kecses tünde-nő, egyszerű fehérben, gyöngéd hangja lágy és szomorú.
- Megállom a próbát - mondta. - Kisebb leszek, elmegyek nyugatra, és Galadriel maradok."
pár sorral később már Samuval beszél:
"...a gazdámnak igaza van. Fogadd el tőle a Gyűrűt. Te egyenesbe tennéd a dolgokat. Akkor nem forgathatnák ki az öregemet, s nem köthetnének útilaput a talpára. Te ugyancsak megfizettetnéd némelyekkel a mocskos munkájukat.
- Én meg - mondta Galadriel úrnő. - Mindig így kezdődik. De sajnos, nem így ér véget! Ám erről most ne essék szó! Gyerünk!"
bocsi a félregépelésekért, de ez az ami miatt felvetettem, hogy vajon Szauron gonosz volt-e eredetileg, és Galadriel azért nem fogadta el, mert nem tartotta magát elég erősnek, hogy a Gyűrű hatalma ne rontsa meg?