Megmagyarázhatatlan, különös dolgok magyarázata érdekel :))
-
Lehet-e hit nélkül élni?
Te is olvasd :)
összeszedve ez volt a véleményem pár hónapja:
Itt mindenki, azt hiszi, hogy tudja az választ. Vagy csak tudja? Semmi kétség nincs benne? Szerintem mindenkiben van. Akiben nincs, az elvakult. Az elvakultságot nem kell magyaráznom, nem egészséges dolog. A világ olyan nagy, és az emberi elme felfogóképessége véges. A kis kételyt mindig kitöltjük valamivel, amit nem tudunk biztosan, de szükséges az egészséges élethez, különben beleőrülnénk. Miert kellene kitolteni? Szerintem is ez a jó kérdés. Hogy szükséges, vagy nem. De nem erről megy a vita. Azért töltöd ki, mert a kétely ha ott van, márpedig ott van, akkor el kell hinned, hogy amit állítasz, igaz. Ha nem hiszed el, nem lesz tartása a benned kialakult világnak. A hit szükségességét az élethez semmi nem bizonyítja jobban, mint az, hogy van.
Hozzászólásom másik fele pedig: Igen lehet. Van jó pár életforma, ami jól megvan nélküle. Emberek közt sem zárom ki. Szerintem inkább a szükségességét kéne vizsgálni. Hasonló a "Van-e szabad akarat?" kérdés.
Akkor kérdezek: A hit, vagy az öntudat alakult ki elöbb, esetleg a kettő együtt?
Úgy gondolom valahol az eredeténél lesz elásva a kutya.
Szerintem a tudományban, is mindig a hit nyitott új dimenziókat. Ami nem azt jelenti, hogy a nagy feltalálók elvetették az addigi tudásukat, hanem képesek voltak hinni valamiben, ami az addigi tudomány számára nem volt elfogadott. És szerintem csak idő kérdése, hogy a mai tudásunk fordulatot vegyen, és új dimenziók nyíljanak meg.
Tehát lehet hinni, és nem hinni, de amit most ismerünk, az a tudáson alapuló köz számára elfogadott hit.
Tehát a hitből is (ha nem is olyan könnyen) valóság és elfogadott tudás lehet. Megfordítva: Lehet hogy 1000 év múlva úgy fognak visszagondolni a mai tudásunkra, mint amit hit szült.
hit="olyan velekedes igaznak elfogadasa, ami nem tudas"
tudas="igazolt velekedes, amit azert tartanak igaznak, mert igazolt" -
A tudas nem tevedhetetlen, a definicionak megfelel. És a tudas igaznak elfogadasa nem hit.
- Ha igazolt valami, akkor hogy lehet téves?
- Ha a megfigyelésed nem tévedhetetlen, akkor abból akármi következik.
- Hamis állításból akármi következik.
Ez a véleményem erről, de ebből következik egy dolog, amit azóta sem tudok földoglozni: Ha ez így működik, akkor amit igazán hiszel, az bekövetkezik. Tehát ha át akarok teleportálni a szomszédba, és igazán hiszek benne, akkor az megtörténik. Hogy ez nem történik meg okai: 1. Nem hiszek benne eléggé. 2. Nem tudom hogyan kell. De ez nem zárja ki, hogy nem tudok teleportálni. Ez az ami elég félelmetes felfedezés :)