• [NST]Cifu
    #98
    Tehát gyakorlatilag még nem vagyunk urai a fúziós energiának.

    Sose állítottam ennek ellenkezőjét, sőt éppen erről beszéltem. :)
    Egyenlőre még csak az elméletek szintjén járunk, és amíg nincs komoly politikai vagy gazdasági igény az ilyen irányú fejlesztésekre, sajnos csak lassan fognak haladni az ilyen irányú fejlesztések.

    Lézertolás, mágneses sugárnyaláb.. sci-fi filmbe való.. látva a mai űrtechnika megbízhatatlanságát még messze vagyunk ezektől..

    Így van. Messze vagyunk. De nem a technika megbizhatattlansága miatt.

    csak a két űrsiklót vegyük például.. egy rossz szelep, egy rossz szárnydarab..

    A Challenger esetén nem egy szelep, hanem a szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták tömitőgyűrűi okozták a problémát, megfejelve pár emberi hibával. A Columbia esetén nem a szárnyban volt a hiba, hanem a külső üzemanyagtartály hőszigeteléséből leváló darabokkal, ez esetben is bejátszik némi szerencsétlenség, mivel az STS-107 elég régóta húzódott, mivel elsőbbséget élveztek az ISS missziók, és az STS-107 esetén még a régifajta 'könnyű' külsőtartályt használták, míg az ISS küldetések esetén az un. 'ultrakönnyű' tartályt, amelynél másfajta külső hőszigetelést alkalmaznak.

    Azonban nem jó ötlet ezeket ilyen katasztrófális hibáknak beállítani, az űrutazás veszélyes dolog, mivel még igencsak kevés tapasztalatunk van vele kapcsolatban. Nem a legideálisabb hasonlat, de elég ha belegondolsz, hogy hány és hány emberéletett követeltek az autók műszaki és biztonságtechnikai hibái egykoron. Szomorúak ezek a hibák, de el kell fogadni és tanulni kell belőle, és igyekezni, hogy ezáltal is jobb megoldásokat találjunk. Ha folyamatosan csak a kétkedés és a kritika szemszögéből nézzük, akkor ez meg fogja bénítani a fejlődést - lásd, most az űrsiklóflotta leállítása miatt az egész nemzetközi űrállomás terv üresjáratban döcög. Most a politikai és a közhangulat nyomására mégis arra kényszerű a NASA, hogy komoly pénzeket és időt áldozzon az STS rendszer átalakítására, holott nyilvánvaló, hogy úgysem képesek tökéletesen biztonságossá tenni. Az biztos, hogy sok mindent át kell gondolni, és egyes dolgokat megváltoztatni a jelenlegi rendszerben, de (véleményem szerint) inkább a közhangulat miatt állnak most az űrsiklók (és vele takaréklángon az ISS program), mint racionális megfontolások miatt...