• Alfa Of NS
    "Az én nézetem szerint a Star Treknek több köze van az áltudományossághoz, mint a tudományhoz, az, hogy belevegyítettek bizonyos tudományos ismerteket, még nem emeli olyan szintre szerintem a sorozatot (vagy a világot), hogy a filmbéli technológiát komoly szintre emeljük. Az ST (ahogy az SW is) egy szórakoztató műsor - legalábbis számomra."

Lenyegeben egyetertek. Az ST vilagaban sokszor adnak tudomanyos magyarazatot arra, amire nincs magyarazat egyelore vagy a fanztazia szulemenye. Ez pedig automatikusan vezet latudomanyos elemekre. Az ST vilagaban az elsodleges cel a kaland, az adott szituacio es ennek rendelik ala a tudomanyos igenyeket. Ha tudjak, akkor szo szerint szakemberektol kernek segitseget, hogy meghatarozzak, hogy egy adott szituban mi legyen a szakkifejezes vagy a technologia. Peldaul biztosan emlekszel, hogy eloszeretettel hasznaltak a "tachion sugarzas" kifejezest. Eloszor azt gondoltam, hogy fantazia, kozben meg kiderult, hogy a hur-elmeletben a nulla gravitacioju (nulla tomegu?) reszecske neve, kozel arra amire hasznaljak a filmben (tervaltas vagy alcazas nyoma, nem tudom mar). De ha a korulmenyek ugy adodnak, marpedig egy ilyen sorozatnal konnyen elofordul, akkor egyszeruen elternek a valosagtol es kesz.

Tudomanyos elmeleteket nyilvan nem lehet a filmre epiteni, csak erdekesnek velem, hogy nem csak a forgatokonyv iroinak fantaziajanak eredmenye a technolgoiai megvalosulasok a filmen.