• [NST]Cifu
    #86
    Van egy olyan érzésem, hogy túlrohantál a célon. Elméleti síkon történő fejlesztésekről volt a #72-es hozzászólásomban. Te erre rögtön gyakorlatban akarod használni...

    Felvettetél egy jogos kérdést, hogy mégis milyen megoldással lehet a fúvókát megoldani ilyen szélsőséges körülmények között. Ph03niXx pedig megadta a választ. Megjegyzem az általam ismert ilyen (folyamatosan használható) fúziós hajtóművek elméleteinél mind elektrománesekkel tartják kordában a reakciótérben keletkező anyagot.

    Hogy miért nem használják máris ezt a megoldást? A kulcsszó már elhangzott: mert elméleti kutatások folynak ilyen téren egyenlőre. Jelenleg még egy tartósan fentartható plazmaáramot sem tudunk megvalósítani, a fúzióval kapcsolatos gyakorlati kutatások kb. ott tartanak, ahol a fissziós (ismetebben: nukleáris) gyakorlati kutatások az 1940-es években tartottak. A fő különbség az, hogy anno a katonai és politikai igény nagyon nagy volt ezen kutatások iránt, míg most nincs ilyen mértékű támogatás, még egy, (az elsőnek szánt) pozitív energiamérlegű (több energiát termel, mint amennyit a működésének fentartása igényel) fúziós reaktor megépítése is több, mint egy évtized óta politikai aktatologatás szintjén vegetál.

    Szóval az, hogy van egy olyan elméleti módszer, amelyel a fúziót fel lehetne használni hajtóműként, még messze nem jelent többet, mint amit a fent olvasható cikkben is találsz.