• [NST]Cifu
    #72
    Nos akkor mondok egy érdekeset: Azok ott nem sima Hidrogén atomok lesznek, hanem a két izotópjának, a Deutériumnak és a Tríciumnak a keveréke. A D-T fuzió egyik nagy előnye, hogy viszonylag alacsony a gyújtási hőmérséklete, alig pártíz millió celsius fok (van olyan reakció, amelynek elindításához százmillió celsius feletti hőmérséklet kell). A probléma ott van, hogy a reakcióból keletkezik szabad neutron, ami kicsit kellemetlen. A Hélium hármas izotópja azért ideális, mert annak is viszonylag alacsony a begyújtási hőmérséklete, viszont a reakció közben nem keletkezik szabad neutron (nincs neutronsugárzás).

    A fúziós hajtóművek alkalmazására vannak ötletek, az egyik változat lényege viszonylag egyszerű: a fúzióval felhevítenek valamilyen gázt (pl. Hidrogént) és az a gigászi hőmérsékletnövekedés miatt kitágulva egy fúvókán át távozik, így termelve tolóerőt.
    A "napvitorla" egy kicsit túlzás, ebből a mini-napból túl kevés foton és részecske távozna ahoz, hogy effektíven működhetessen egy napvitorlást.