nem csak nekem?
  • edios
    #1362
    Egy kis összefoglalás az újonnan érkezőknek (bár számuk valószínűleg nem túl nagy a topic pörgéséből ítélve). Nem vagyok tudós, nem fizet semmilyen gyógyszeripari cég, se klinika, de érintettségem miatt az elmúlt években elég sokat olvasgattam és végső soron minden fórumon ugyanazokba a megoldásokba ütköztem bele. Ezeket szeretném csak összetömörítve átadni, hátha megspórolok ezzel vkinek néhány órát/napot.

    A topicban tárgyalt hajhullás pontosabb nevén "androgenic alopecia". ( https://en.wikipedia.org/wiki/Pattern_hair_loss ) Sok módon/betegségtől kopaszodhat egy ember, de mi itt főleg a férfias típusú kopaszodásban vagyunk érdekeltek. Ezt a fajtát a tesztoszteronból 5-alfa reduktáz enzim által létrehozott dihidrotesztoszteron okozza.

    Nagyjából 3 "bevált" (= igazoltan működő, nem kísérleti stádiumban levő, közembereknek elérhető, nem női hormonok szedésével kapcsolatos) módszer van ezen típusú hajhullásnak lassítására/megállítására/visszafordítására. Ha bementek egy gyógyszertárba, akkor vagy az első kettőhöz kapcsolodó dolgot fognak ajánlani, vagy valami sosem bizonyított hatású idióta vitamin mixet (saw palmetto, ginseng, coconut oil, pumpkin seed, zinc stb.), ami nagyon drága lesz, nagyon "natural" és valószínűleg semmit nem fog segíteni a problémán.
    Az alábbi lista nyilván nem lesz örökéletű, remélhetőleg a jövőben sokkal hatékonyabb megoldások válnak majd elérhetővé, de aki idetéved, az valószínűleg mostanában szeretne megoldást találni, és nem pár évtized múlva.

    1. Finasteride hatóanyag (Propecia a brand név, de generikusok közül is nagyon sok van). Kb. 20 éves múltja van az alkalmazásának. Ez kezeli leginkább a gyökerétől a problémát: blokkolja az alfa reduktáz ezimet. Naponta szedegetős gyógyszer, a kopaszodási folyamatot jó eséllyel jelentősen lelassíthatja, de amint abbahagyod a szedését folytatódni fog. A már kopasz területeken nem nő vissza a haj, de a vékonyodási fázisban levőket megerősítheti, így a szedésétől számítva fél év után kisebb javulás is megtapasztalható lehet. Lehetséges hormonális mellékhatások erekcióval, libidóval kapcsolatban. (Bővebb infóért keress rá: "post finasteride syndrome") Csak vénnyel lehet beszerezni azt hiszem, de a generikusok viszonylag olcsók.

    2. Minoxidil hatóanyag (Rogaine volt az első brand, de ebből is vannak generikusok). Kívülről kenegetős szer, inkább rövid/középtávon jó, mert a hajszálak életciklusát hosszabbítja meg, amitől dúsabb hatású lesz egy ideig a haj, de alapvetően a kopaszodási folyamatot nem állítja meg. Elég macerás a használata szvsz. Beszerzése nem túl nehéz, de évek alatt elég szép összegbe tud fájni.

    3. Hajátültetés. (FUE vagy FUT: beültetés szempontból nincs különbség köztük, egyedül kiszedésben. FUE-nál a graftokat egyenként szedik ki, FUT-nál viszont egy teljes bőrcsíkot vágnak ki belőled. FUE a korszerűbb és csak nem látható hegekkel járó módszer. Ez a két típus létezik csak, ha a klinikánál hozzátesznek mindenféle "super FUE", "FUE 2", "FUE max" stb. jelzőket az csak kamu/reklám.) A hajátültetés semmit nem tesz a hajhullás folyamata ellen, viszont a hajhullásban nem érintett hajszálaiddal (donor terület) elég nagy részét le lehet fedni a fejednek. Hátránya az egyszeri magas költség (nagy műtétenként 700k-1milliós kategória), és egyéni adottságoktól függően összesen 2-3 nagy műtét lehetséges. Általában az átültetett hajsűrűség kb. 1/3-a a normál sűrűségnek (tehát minimum 4-5 centisen kell hordani, mert az alatt gyenge lenne a fedőhatás - ha pedig ennél sűrűbben csinálják, akkor a fejed felére sem marad elég átültethető haj, tehát akkor kombinálni kell más megoldásokkal). Előnye, hogy a műtét utáni néhány napot leszámítva nem igényel semmiféle speciális bánásmódot, soha nem kell semmilyen gyógyszert beszedni, nincsenek mellékhatások és hosszútávú megoldás.


    Röviden nagyjából ennyi. Ezek nem zárják ki egymást, ha valaki nagyon elkeseredett, akkor akár lehet mindhármat egyszerre alkalmazni. A döntésnél alapvetően a pénztárca, lehetséges mellékhatások bevállalása és hosszú távú célok mérlegelése szükséges.