Adobe After Effects
  • albundy
    Az effektek... Az egy dolog.
    Ha holnap kijönne a 7.5-ös verzió, mindenki rohanna letölteni, miközben a 6.5-ös verziót sem ismerik. Egy ilyen szoftver erőssége az a sok lehetőség, amely alapból benne van. A pluginek nagy része nem más, mint az alapból is előállítható hatások kiadása azok számára, akik azt nem képesek saját erőből megcsinálni - persze vannak kivételek. Az alapokra jó példa a sok szöveg animációs preset. Akinek van türelme tanulmányozni őket, sokmindenre rájöhet. Először is arra, hogy ezek az előre gyártott elemek tulajdonképpen variált és kombinált Animator-ok, bárki előállíthatja őket. A beállításokból az ember okulhat. Ám amennyire én látom, itt nagyjából mindenki (először) lézerkardot akar csinálni. Persze, el kell kezdeni valahol...
    A presetek nagyon jó tanulási alapot adnak, hiszen eljöhet az ember életében az a pillanat, amikor olyat kell megcsinálnia, amire nincs preset. No, ilyenkor mi van? Ha nincs tudás a háttérben, marad a fejvakarás. A Pluginek használata közben az ember (agya) hajlamos ellustulni: nem próbál ki új dolgokat, mert "majd a plugin megcsinálja". Egyébként a gyakran alkalmazott megoldásokra előbb-utóbb úgyis kijön egy plugin... Ilyen például a Gak Pak a Profound Effects-től. Aki kényelmes, kifizet érte 150 dolcsit, aki tanul, az meg megkeresi az árát agyból.

A legális verzió megvásárlására persze alig hiszem, hogy bárkinek is lenne 434.000 forintja, de ami ennél még érthetetlenebb, hogy ha az Adobe webshopban akarnám megvenni, ott "csak" 1000 dollár, vagyis 224 ezer forint lenne.
    Mitől lesz itthon hirtelen 110 ezerrel drágább? Amerikában létezik az ún. Educational version (nagyjából a Standard, de a Cycore effektek nincsenek benne), szóval ott hivatalosan támogatják azokat, akik legálisan szeretnének tanulni valamit. Ők pedig, amikor kereső- és piacképesek lesznek, természetesen már nem is fognak mást használni, mint After Effects-et.

Száz szónak is egy a vége: az AE standard verziója is tartalmaz annyi megtanulandót, hogy évekig ellennénk vele, hát még a Pro, effektek nélkül is!

Én pont így jártam a Photoshop-pal. Amikor először próbálkoztam vele, betöltöttem egy fotót, ráengedtem egy filtert, aztán örültem, hogy milyen profi vagyok... Az évek során aztán elmélyedtem benne, és rájöttem, hogy amire nekem kell, az pont nem a filteres része. Ha valaki még nem ismeri, látogasson el a Good Tutorials oldalra és meglátja, hogy mire képes a Photoshop akár filter nélkül is! Én ugyanezt ezt "becsülöm" az After Effects-ben is!

nf1: valóban olvasd el a korábbi hozzászólásokat, bár tutorialból angolul sokkal több van. Sok szerencsét!