szurkolás, ultrák, hoolok, 3.félidő
-
ultrared #956 Mostanában már nem követem annyira figyelemmel az olasz bajnokság mindennapjait, de szerintem objektíven szemlélve a Nápoly az első, A.S. Róma a második. A Lazio szerintem max harmadik. Sajnos mind a két római brigád csúnyán leszerepelt a kelet európai (nem) utazásaival. A törökök és a görögök nagyon ott vannak mindenben. Nemzetközi meccseken egyértelműen verik az olaszokat. Ahogy a két horvát nagy is. A két szerb nagy csapat otthon nagyon jó, ha nem a legjobb, de a vízumkényszer rányomja a bélyegét a nemzetközi utazásaikra. A lengyelek utazó létszámban és huliganizmusban szintén a topban vannak, a szurkolásuktól nem vagyok elájulva, hangosan tolják, de számomra túlságosan egysíkuan. Az oroszok nagyon hasonlóak hozzájuk, rengeteget fejlődtek az elmúlt évtizedben. De az ő stílusuk sem jön be.
Számomra egy hajszál pontosan kivitelezett koreográfia nem sokat jelent, sokkal fontosabbnak tartom a hangerőt és a szenvedélyt. Egy konfettieső, pénztárgépszallagokkal és látványos pirotechnikával és brutál hangerővel kombinálva sokkal hangulatosabb és ütősebb mint egy másodpercre és miliméterre pontosan megtervezett végtelenségig összetett többfelvonásos steril koreográfia. Ebben úgyis az észak-kóreaiak messze a legjobbak :))
Szóval ezen szempontok alapján Európában - országuk kis mérete ellenére - a görögöket raknám élre, világviszonylatban pedig egyértelmű az argentin hegemónia. A legeredetibb és legváltozatosabb szurkolás, legnagyobb szenvedély, átlagban a legjobb utazólétszámok és huliganizmusban is a legjobbak, bár náluk az ellen szurkolójának élete nem sokat ér.