szurkolás, ultrák, hoolok, 3.félidő

• Grenzjager
    "A DVSC Teva idei első EL mérkőzésének 20-ik percében egy tőlem jobbra elhelyezkedő szurkoló szólt, hogy szeretne kérdezni valamit. Mondtam neki, hogy rendben, kérdezzen, de a kérdése egészen megdöbbentett. A kérdés nem a szurkolással kapcsolatos volt – gyakran szokták kérdezni, hogy egyik vagy másik dalt nem lehetne kezdenünk stb. - hanem a 2006-os választásokra irányult.
    A kérdés így szólt: „Miért indultál el 2008-ban – itt 2006-ra gondolhatott – XY ellen az MDF színében?”
    Az, hogy a kérdését az elmúlt 4 év során nem tudta feltenni, illetve most sem a meccs előtt, vagy a mérkőzés szünetében keresett meg vele, már önmagában szokatlan volt, és rá is kérdeztem még egyszer, hogy félreértettem a kérdést, vagy tényleg ezt akarta kérdezni? Miután a kérdést ismét feltette, válaszoltam, hogy az MDF színeiben azért indultam, mert akkor még nem ábrándultam ki teljesen az MDF-ből – ami a kilépésemhez vezetett – és nem személyek ellen indultam, hanem az elképzeléseimet képviselve kívántam megmérettetni magam. Ő továbbra is erősködött, hogy „De miért indultál XY ellen?” Még kétszer lefutottuk a kérdezz-felelek játékot, majd említette, hogy egyik társamat is ismeri és továbbra sem érti a „miértet”! Na gondoltam az lesz a legjobb, ha odamegyünk a társamhoz, ha a fiatalembert ismeri, akkor ő tud rá hatni, hogy fogadja el a válaszom, és inkább folytassuk a szurkolást. (Ezt úgy gondolom bárki megerősítheti, aki nem egyszeri bértollnok, vagy bérhozzászóló, hanem rendszeres meccsre járó, hogy a lelátón nekem a szurkolás mindig fontosabb, mint egy vita végtelenségig történő elhúzása.)
    A dolog nem zárult olyan simán, mint gondoltam, mert a kérdezőm továbbra sem akarta megérteni, hogy „amolyan” demokratikus országban élünk, és társam azon kérésének sem tett eleget, hogy a válaszom elhangzott és menjen vissza a helyére, ezen a dolgon nincs mit tovább ragozni!
    Társam a kérdező többszöri – szerintem színlelt, de lehet, hogy alkoholfogyasztás miatti valós – értetlenkedése után figyelmeztetett, hogy hagyjam a fenébe a srácot, mert ez szerinte provokáció. Ekkor már valóban ideges voltam, és rá is kérdeztem – ekkor már felemeltem a hangom – hogy „Ki bízott meg? Ki vagy? Mit szeretnél kiprovokálni? Mi közöd XY-hoz?” A válasz ban XY-hoz fűződő rokoni kapcsolat hangzott el, amin meg is lepődtem, mert szerintem XY-nak semmilyen érdeke nem fűződött az egész jelenethez.
    Miközben a vitánk zajlott egyre több ultra lett figyelmes arra, hogy társammal vitázunk két - időközben egy narancssárga kapucnis pulcsit viselő srác is csatlakozott a kérdezőmhöz - fiatalemberrel. Mivel a szurkolás ezekben a percekben állt, egyre többen tették szóvá – ekkor már indulatos hangnemben - hogy menjenek vissza a helyükre! A vita komolyabb elfajulása előtt a rendezők bejöttek a szektorba, és az idő közben három fősre duzzadt társaságot kivezették, illetve átadták a rendőrségnek. Információim szerint két fiatalembert – köztük a kérdezőmet – elő kellett állítani, mert a helyszínen nem tudták magukat igazolni.
    Sajnos amikor a három fiatal és az ultrák vitája a szektor szélére tolódott, valóban történtek sajnálatos események. A legvehemensebb szurkolóink valóban határozottan kérték számon a szektor szélén állókat, hogy ha az első 20 percben nem szurkoltak, akkor most ne ők akarják az ultrákon számon kérni a szurkolást!
    Száz szónak is egy a vége, a záró eseményeknél – amit az olvasói levél írója megírt – mind az ultráknak, mind a szektor szélén helyet foglalóknak volt felelőssége. Ami a legfontosabb, hogy tettlegességre nem került sor, és a meccs hátralevő részében, már többé kevésbé együtt szurkolt mindenki, aki biztatni akarta a fiúkat, de az előzmények ismerete nélkül nagyon egyoldalú véleményt lehetett kialakítani a meccsen történtekről.
    Az idősek elé álló fiúkról nincs infóm, de nem szeretném, ha alaptalanul ez a dolog is az ultrák nyakába lenne sózva!
    Hogy mi volt a célja a provokációnak az kérdéses. Hogy a nemrégiben történt kinevezésemmel egyet nem értők szerettek volna olyan dolgot elérni, ami rendőrségi intézkedést vont volna maga után, vagy egyszerűen a debreceni szurkolókat kívánták egymás ellen ugrasztani, ezt most még nem tudhatjuk, mert mindhárom – a rendezők által kivezetett „szurkoló” - arról a szélről indult, ahol később az ultrákon számon kérték a szurkolást, így az sem kizárt, hogy voltak még páran a szektorban, akinek „küldetése” volt ezen a mérkőzésen.

Tisztelettel:
    Pethe Tamás
    Loki Szurkolók Egyesülete
    elnök"