Nem akarok beleszólni, mert mint írtam, segghülye vagyok hozzá. De Desmond végülis "kisütötte" a dolgot, a zuhanás napján. Vagyis az idő lejárása után, (mutatók piros ábrákon, pittyegés, system falióra, stb) az erőtér elszabadulhatott (kontrolálhatatlan lett, ahogy láttuk), olyan szinten, hogy ez bekavart nagyon a gépnek, már eleve. De ha ez nem lett volna elég, a kisütéskor is felszabadult egy rakás energia (ezt is láthattuk), ami aztán végleg megpecsételhette a gép sorsát. Rossz helyen, rossz időben.
Nem tudni a korábbi időszakban volt e ilyen, de mintha Rousseau is azt mondta volna Sayidnak, hogy a navigáció bemondta az unalmasat, és azért kerültek a szigetre. Lehet akkor is volt egy falióra. De ha nem, akkor az az mágnesesakármi eléggé aktív és erős, normál állapotában is. Talán ez okozta papok gépének is a zuhanását. (kalózhajóét - vagy legyen bármi, a Black Rock - nem hiszem, mert ha a mágnes természeti jelenség is, a szextáns és társaival dolgozó korabeli eszközöket nem befolyásolhatta). Viszont ha normáls állapotban is ilyen erős, akkor a kérdés az, hogy a napi rendszerességgel arra járó LA-Sydney járatból miért csak egy zuhant le? Miért nem potyognak tucatjával a héten? Én a magam laikus és hozzá nem értő agyával úgy látom, hogy a falióra, és a kisütéskor keletezett "hullám" hatása miatt pottyant le a repülő, illetve álltak le a rendszerek, aztán pottyant meg szakadt darabokra, meg miegymás...
Vagyis ha alapesetben vagyunk, akkor nincs gond, működnek a gépek, a karórák, stb. Falióra esetén vannak a gondok. De azok meg ritkán vannak/voltak, ezért sem feltűnő a dolog a "világ" számára.